Política 30/04/2015

IU acusa el govern espanyol de voler "matar al missatger" per tapar la corrupció

Cayo Lara considera que "si hi ha filtracions és perquè no hi ha transparència"

Efe
2 min
El portaveu de Justícia d'IU al Congrés, Gaspar Llamazares. EFE

MadridEl portaveu de Justícia d'IU al Congrés, Gaspar Llamazares, ha acusat aquest dijous el govern espanyol de pretendre "matar el missatger" per intentar tapar els casos de corrupció que va coneixent l'opinió pública a través dels mitjans de comunicació. En declaracions als passadissos del Congrés, Llamazares responia així al pronunciament del ministre de Justícia, Rafael Catalá, des de Barcelona, en què es va mostrar partidari d'obrir el "debat" sobre si cal sancionar els mitjans de comunicació que publiquin informacions sobre investigacions judicials en curs, per tal de protegir la "confidencialitat" i la presumpció d'innocència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Unes declaracions que Catalá va matisar més tard, assegurant que el seu plantejament sobre si cal sancionar la publicació d'aquestes filtracions "no té res a veure amb penalitzar als mitjans".

"Des Plutarc, matar el missatger no disminueix la derrota", ha advertit Llamazares, que creu que el govern espanyol hauria d'evitar els casos de corrupció i no intentar "perseguir els periodistes", o canviar el terme d'imputat pel d'investigat, com estableix la reforma de la Llei d'enjudiciament criminal que s'ha debatut aquest dijous al Congrés.

"Si hi ha filtracions és perquè no hi ha transparència"

Per la seva banda, el líder d'IU, Cayo Lara, ha considerat un "despropòsit" la proposta de Rafael Catalá, i ha assenyalat que "si hi ha filtracions és perquè no hi ha transparència". "Estem en una democràcia de baixa qualitat, i si hi hagués més transparència" i "alguns no interpretessin que les institucions públiques són el seu mas particular, ja que segurament no haurien de sortir filtracions i no hauria d'haver declaracions de ministres dient que van a prendre mesures per culpar, en definitiva, als missatgers", ha afegit.

Com a exemple, ha considerat que si s'haguessin publicat els 715 noms de les persones acollides a l'amnistia fiscal investigades per Hisenda no caldria estar pendents de si ara hi ha filtracions al respecte.

stats