DIARI DE CAMPANYA DE MADRID
Política 10/05/2015

El "desert informatiu" d'IU: sense anunci a TVE per sumar sigles

Canviar de nom per alliberar llasts del passat ha deixat la coalició d'esquerres sense els 30 minuts gratuïts de la Junta Electoral

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

MadridCanviar-se el nom –optant per una primera persona del plural en la mesura del possible– i sumar amb més forces pot ajudar a alliberar de llasts del passat i a evitar una desfeta electoral. Però també pot acabar amb els drets adquirits com a partit després d'anys de representació en solitari. És el que li ha passat a Esquerra Unida (IU), que ha vist com es quedava sense anunci electoral a Televisió Espanyola. La raó? La Junta Electoral Central argumenta que la coalició no compleix els requisits perquè l'espot s'emeti en els espais estatals de propaganda electoral perquè no presenta candidatures pròpies al 50% dels municipis. La formació, de moment, ha decidit recórrer la decisió al Tribunal Suprem i ho ha denunciat davant de la Comissió Europea i a les xarxes socials amb el 'hashtag' #SpotIUCensurado.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el partit, la decisió de la Junta Electoral porta a "tractar IU com una formació extraparlamentària", ja que es neguen els 30 minuts gratuïts que té cada formació a TVE. En canvi, l'anunci es podrà veure en algunes de les televisions autonòmiques on sí que compleix els requisits. Davant d'aquest "desert informatiu", tal com ha qualificat la decisió el coordinador de la coalició, Cayo Lara, IU al·lega que sí que es presenten en un 80% del territori sumant diferents coalicions. IU suma amb Podem en cinc capitals de demarcacions: Barcelona (amb ICV), Bilbao, Saragossa, la Corunya i Pontevedra.

Un preludi del que pronostiquen els sondejos

La situació els aboca a un escenari que IU ja ha conegut altres vegades. Segons l'enquesta del CIS de dijous passat, la formació estaria, altra vegada, a punt de quedar-se sense grup propi al Congrés. D'acord amb el baròmetre electoral per a les generals, l'ascens de Podem deixaria la coalició d'esquerres amb només un 4,8% dels vots, a dues dècimes dels necessaris per tenir un grup propi.

Mentrestant, el xoc intern per a la confluència segueix més viu que mai. L'excoordinador general d'IU Gaspar Llamazares, que es presenta com a cap de llista a Astúries després de deixar el seu escó al Congrés, es quedaria amb només dos diputats al Principat –tres menys dels que té actualment–, mentre que Podem seria clau per formar un govern d'esquerres fent el 'sorpasso' amb una xifra de fins a 10 escons. Llamazares, però, reitera que IU s'ha d'allunyar del partit de Pablo Iglesias per "instint de supervivència". En canvi, el portaveu d'IU al Congrés i principal candidat per a les generals, Alberto Garzón, continua tocant tecles per sumar amb Podem.

El Guanyem d'IU a Madrid

La confluència no ha arribat a Madrid. Però sí que la coalició va sondejar optar per utilitzar les sigles de Guanyem per al 24-M, fins al punt que en van fer cartells i tot. Després d'haver-se negat a confluir-hi –una decisió que va precipitar la marxa de Tania Sánchez, la que havia de ser la candidata a la Comunitat i exparella d'Iglesias–, la direcció d'IU va decidir fer servir aquest nom.

Logo Ganemos IU Madrid.

L'endemà, i després d'una allau de crítiques, l'executiva autonòmica va decidir rectificar i participar-hi amb el nom d'IU-Els Verds. Un pas que els ha permès, paradoxalment, tenir espot electoral gratuït a la Comunitat de Madrid.

Ciutadans i Podem, també exclosos

Mentre la tercera força al Congrés es quedava sense anunci, la Junta electoral sí que concedia fins a 15 minuts a UPyD i Ciutadans per la seva representació municipal a Catalunya el 2011. Durant la cobertura informativa als informatius, però, finalment la formació de Rosa Díez ha aconseguit deixar el partit d'Albert Rivera sense minuts propis, sempre que no sigui el bloc de nous partits, on també surt Podem.

stats