Política 14/06/2018

Iceta es desmarca de Borrell: "Hi ha divisió d'opinions, però hem mantingut un nivell de convivència apreciable"

El líder del PSC creu que la presó provisional no s'hauria d'aplicar en el cas dels presos catalans

Ara
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en roda de premsa / ACN

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s'ha desmarcat de les paraules del ministre d'Exteriors, Josep Borrell, que va assegurar que Catalunya estava "a la vora de l'enfrontament civil". Tot i que Iceta s'ha declarat "borrellista", discrepa de les afirmacions que el ministre va fer diumenge. "Hi ha una divisió d'opinions important, però afortunadament hem mantingut un nivell de convivència apreciable", ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio. Iceta, però, ha reiterat les paraules que dilluns va fer servir el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, per justificar les afirmacions de Borrell: "Els polítics han d'alertar dels riscos". Iceta també ha afegit que tots els líders polítics han de contribuir, sobretot, a "evitar-los". Per això ha demanat compromís per "no repetir els mateixos errors".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, i davant l'empresonament de nou líders independentistes catalans, Miquel Iceta ha admès que no és partidari que se'ls apliqui la presó provisional. "La presó preventiva ha de ser un mecanisme excepcional, que no veig en el seu cas", ha afirmat. En aquest sentit, Iceta ha emplaçat els presos catalans a demanar "el trasllat i també la seva llibertat condicional", tot i que ha reiterat que qui ho pot acordar "són els jutges". Unes decisions que ha subratllat que "s'han d'acatar malgrat la discrepància". "Tots els polítics hem de fer que la situació de les persones sigui la més humanitària, que les penes es compleixin a la vora de casa", ha remarcat Iceta, tot i que ha matisat que els presos catalans encara no estan condemnats i no ha volgut entrar en si ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, mesures per traslladar-nos a presons catalanes.

Per resoldre el conflicte català, Iceta ha tornat a apostar pel diàleg entre els executius espanyol i català i ho ha aprofitat per criticar la negativa de la líder de l'oposició, Inés Arrimadas, a reunir-se amb el president de la Generalitat, Quim Torra: "És impossible arreglar-ho, si no parlem. Si em crida el president, jo hi vaig. Tenim discrepàncies molt serioses, però a mi una pancarta no m'impedeix iniciar un diàleg". Per això Iceta ha dit que Arrimadas hauria hagut de reunir-se amb Torra. Iceta ha explicat que la primera trobada amb Torra va anar bé. "Pots tenir zero coincidències amb l'altre però agafar-li confiança, i vam entendre que sempre que poguéssim ens ajudaríem", ha explicat. "Les primeres cites són molt importants i sense càmeres encara més", ha afegit.

Amb tot, Iceta ha demanat a Torra "gestos" perquè el diàleg amb Pedro Sánchez serveixi. "No cal dir cada setmana que la via unilateral queda oberta, no cal generar elements que dificultin el diàleg". Precisament, sobre la trobada entre els dos presidents, Iceta ha explicat que la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, són les dues persones que la preparen. "Espero que hi hagi moltes reunions després de la primera", ha dit Iceta, que també ha admès que encara no sap la data d'aquesta trobada, tot i que voldria que fos "aviat".

Sobre la fulminació de Huerta: "No hi havia cap altra sortida"

D'altra banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, considera que la dimissió de Màxim Huerta com a ministre de Cultura era "obligada". "No hi havia cap altra sortida. Al matí vaig pensar-ho: ningú entendrà que no acabi així", ha assegurat. El líder dels socialistes ha afirmat així que en un context social "sensible" creix el "nivell d'exigència" i per tant s'ha de ser "exemplar", sobretot a l'hora d'obrir "una nova etapa a cop de corrupció" del PP. "Crec que va fer bé", ha apuntat.

Iceta ha plantejat que Huerta "hauria hagut d'avisar" el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de la seva situació fiscal i li ha retret també les explicacions de dimecres, que poden "semblar una semiexcusa". "Fins i tot treu mèrit a la dimissió", ha assegurat Iceta. En aquest sentit, ha suggerit que hauria hagut de desgranar-ho més endavant: "Quan has comès un error, i això era un error, quedes molt millor si dius «No vull perjudicar qui ha confiat en mi, me'n vaig»".

stats