Política 20/05/2015

Dard d'Iceta a Colau: "Barcelona és avui el que és també per la feina de molta gent d'ICV"

Defensa les llistes fantasma perquè el màxim de gent tingui la "possibilitat de votar psc en tants llocs on vulgui". Repta l'independentisme a explicar com pensa fer la independència, i s'escuda en el president de l'ANC quan va dir que no és viable una DUI

Ara
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta / ACN

BarcelonaEl líder del PSC, Miquel Iceta, ha llançat un dard enverinat aquest dimecres contra la candidatura que lidera Ada Colau i que també integra ICV. "Barcelona és avui el que és també per la feina de molta gent d'ICV", ha etzibat Iceta per mostrar-se "emprenyat" pel fet que Colau "negui el passat" dels ecosocialistes. "ICV probablement no tenia altra alternativa que afegir-se a aquest moviment, però em sap greu que es deixin dir coses que són molt injustes", ha afirmat en declaracions a Rac1. Ha deplorat, en una referència implícita a ERC i a Pasqual Maragall: "Que hi hagi gent que després d'haver-lo combatut tota la vida ara digui que va ser el gran arquitecte de la ciutat, no ho trobo bé".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta ha defensat la via de les anomenades llistes fantasma perquè el màxim de gent possible "tingui "la possibilitat de votar PSC": "Per què el PSC no pot oferir la possibilitat de votar PSC en tants llocs on vulgui?". I encara ha anat més enllà, i s'ha preguntat qui és que té "interès" en què els socialistes no es presentin en molts pobles. Ha recordat que tots els seus candidats prenen compromisos, de manera que si una llista fantasma del PSC surt escollida, el que s'ha compromès a ser alcalde exercirà d'alcalde, però els que s'ho hauran de plantejar seriosament seran els que no guanyin.

Lectura exclusivament en clau local

Iceta ha desvinculat les eleccions de diumenge del procés sobiranista. "Qui diumenge a la nit digui 'han guanyat els sobiranistes o els unionistes' dirà una mentida", ha etzibat. No és precisament el mateix criteri que exhibia en un acte de l'ARA a la Cambra de Comerç l'alcaldable socialista de Barcelona, Jaume Collboni, que admetia que serà "inevitable" la lectura nacional d'aquests comicis.

El líder dels socialistes catalans ha apostat per fer convergir els rendiment del sistema de finançament de règim comú i el concert basc dins la seva aposta d'Espanya federal. I ha reptat l'independentisme a explicar com pensa fer la indeèndencia. "A mi m'examinen tot sovint sobre al via federal, però ningú m'ha explicat encara com es declara la independència", ha etzibat, i s'ha escudat en el nou president de l'ANC, Jordi Sànchez, que dilluns advertia que no és possible una declaració unilateral d'independència immediatament després del 27-S. Això l'ha portat a concloure que "ara ja són doctrina oficial" les tesis del PSC sobre la inviabilitat de la via unilateral. "El nostre problema ha estat dir la veritat massa aviat", ha etzibat.

stats