Política 08/04/2016

Iceta i Domènech van reunir-se aquest dijous a Barcelona després de la reunió PSOE-C's-Podem

Rivera avisa que "no hi haurà més trobades" entre les tres formacions si Podem no canvia de posicionament

Ara / Agències
3 min
Representants del PSC i En Comú Podem reunits, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el portaveu i diputat d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, van reunir-se aquest dijous, segons han avançat El País i La Vanguardia. La reunió va produir-se a Barcelona, durant dues hores i sense la presència de mitjans de comunicació, just després que es reunissin, a Madrid, els equips negociadors del PSOE, Podem i Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com va anar la reunió a tres bandes?Els dos líders catalans s'han emplaçat a "seguir parlant" en els propers dies. Es tracta de la primera reunió després que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, els instessin a reunir-se per apropar posicions davant les demandes de la formació morada de celebrar un referèndum a Catalunya.

L'ARA ja va informar que, tot i l'emplaçament públic a Iceta i Domènech, els dos líders ja feia temps que conversaven, fins i tot abans que Podem s'assegués a negociar amb el PSOE. Ara bé, fonts de la confluències d'esquerres asseguren que a hores d'ara troben "resistències" en el PSC a avalar la via de la doble pregunta simultània que plantegen per a Catalunya. Malgrat l'ambigüitat de Pablo Iglesias, Domènech sí que ha defensat clarament que Podem no pot arribar a donar suport a un govern espanyol que no assumeixi el referèndum.

Puigdemont traslladarà a Iglesias la "determinació" per tirar endavant el procés

Qui també defensarà aquest divendres el referèndum davant de Podem serà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que a les 17h de la tarda es reunirà amb Iglesias. El president de Junts pel Sí al Parlament, Jordi Turull, ha apuntat en una entrevista a TV3 que el president explicarà al líder de Podem "la determinació" del Parlament per tirar endavant el procés sobiranista.

De fet, Turull ha celebrat que Iglesias es mantingui ferm en la defensa del dret a decidir i ha confiat que aquest "no afluixi". Ara bé, ha avisat que "és començar amb mal peu" intentar "blindar" un acord al marge del Parlament, de les forces majoritàries i del Govern, en relació a "deixar en mans del PSC" un acord sobre el referèndum.

ICV demana al Govern que demostri el seu compromís amb el referèndum

Des de les files d'ICV, la coordinadora nacional, Marta Ribas, ha instat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a demostrar en la reunió amb Iglesias que continua defensant el referèndum. "Aquesta tarda pot demostrar que no abandona la reivindicació del referèndum i que no és equidistant en la possibilitat de tenir un govern a Espanya que resolgui el problema polític entre Catalunya i l'Estat", ha destacat durant una roda de premsa a la seu d'Iniciativa.

Rivera avisa que no hi haurà més reunions a tres bandes si Podem no canvia de posició

A tot això, les negociacions a Madrid no semblen pas fàcils. Després de la reunió a tres bandes, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha assegurat aquest divendres que "no hi haurà més trobades" a tres "si no hi ha un canvi de postura" per part dels de Pablo Iglesias, que segueix apostant per un acord d'esquerres sense C's. Per això, Rivera ha acusat Podem d'intentar "dinamitar" la possibilitat d'un acord.

En canvi, la dirigent del PSOE Meritxell Batet, que forma part de l'equip negociador socialista, ha assegurat que el seu partit manté l'esperança d'arribar a un acord i bastir un "govern diferent" tot i que "sigui difícil". Així, ha insistit que l'única fórmula possible és un acord entre socialistes, Podem i Ciutadans.

Albiol dispara contra Iglesias: l'acusa de rebre "diners tacats de sang"

També el coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, s'ha referit al partit que lidera Pablo Iglesias. Ho ha fet disparant dures crítiques contra Podem i acusant el partit lila de rebre "diners tacats de sang" procedents de Veneçuela per exportar el "model bolivarià" a l'estat espanyol.

Abans de la reunió Puigdemont-Iglesias, Albiol ha volgut tornar a ser molt contundent en ser preguntat per la seva opinió al voltant de les conseqüències que podria tenir el Govern de la Generalitat si es manté el full de ruta sobiranista. En una entrevista a TVE, el popular s’ha mostrat ferm partidari “d’aplicar l’article 155 de la Constitució i intervenir la tresoreria de la Generalitat per part de l’Estat” si l’executiu del president Carles Puigdemont, manté “la seva deriva i segueix intentant construir la república catalana”.

stats