Política 05/02/2018

PSC i PP menystenen la proposta d'una investidura simbòlica de Puigdemont

Els comuns censuren el "gest simbòlic" perquè també provocarà "l'ofensiva autoritària" del PP

Gerard Pruna
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta

BarcelonaPP i PSC censuren de dalt a baix una presidència simbòlica de Carles Puigdemont. De fet, el primer secretari socialista, Miquel Iceta, no només s'oposa al fet que el futur executiu compti amb Carles Puigdemont, sinó que rebutja també la presència d'altres dirigents com Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull. Iceta s'ha mostrat contrari fins i tot a una presidència "simbòlica" de Puigdemont. "Entre tots hauríem d'estalviar-nos gestos de cara a la galeria que no contribueixen al prestigi i la fortalesa de les institucions, sinó tot el contrari", ha opinat Iceta, que ha descartat, però, impugnar cap nomenament simbòlic: "El nostre ordenament jurídic permet moltes coses però no permet oposar-se al ridícul", ha ironitzat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Miquel Iceta ha reclamat aquest dilluns que el nou Govern no inclogui cap persona que estigui sota investigació judicial per la causa que instrueix el magistrat Pablo Llarena al Tribunal Suprem. "Jo crec que amb la gestió de les institucions tota prudència és poca", ha afirmat Iceta, que ha apostat per "no nomenar persones que, per les raons que sigui, no puguin exercir amb plenitud les seves funcions".

Segons Iceta, l'independentisme busca un "premi de consolació" per a Puigdemont per tal que accepti fer un pas al costat, un escenari que ha rebutjat perquè s'estaria "degradant" la institució. Per això ha anunciat que aquest mateix dilluns demanarà una reunió amb el president del Parlament, Roger Torrent, per reclamar-li que convoqui ja una nova ronda de contactes amb els grups per buscar un candidat alternatiu.

Per la seva banda, el líder del PP català, Xavier García Albiol, ha ironitzat sobre aquesta qüestió: "Em sembla una broma, és propi d'un videojoc o d'un joc de realitat virtual". Albiol, en declaracions recollides per l'ACN, considera que "en qualsevol lloc seriós no seria ni viable plantejar-se aquesta opció, però aquí som al país de les ocurrències". El líder popular no ha volgut entrar a valorar quin seria el millor candidat independentista a presidir la Generalitat. "Només faltaria que jo hagués de dir-ho; per a mi cap d'ells té autorització moral per estar al capdavant del Govern. Per això desitjo que Cs faci el pas i ajudi a desbloquejar la situació", ha comentat Albiol. "Per a mi tan dolent és un candidat de Junts per Catalunya com un d'ERC", ha reblat el president del PPC.

Cs espera que els diputats que han anat a Brussel·les diguin a Puigdemont que no repetirà

Arrimadas demana "valentia" a aquells que donen continuïtat "al xou de Puigdemont"

Per la seva banda, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha assegurat que la “comitiva d’emissaris” de diverses formacions que han anat a Brussel·les en les últimes jornades donen continuïtat “al xou de Puigdemont” i “espera” que “alguna de les persones que hi ha anat tingui la valentia de dir-li que no tornarà a ser president de la Generalitat”. Així ho ha expressat a la roda de premsa posterior a l’executiva del partit, a Madrid.

Inici del compte enrere

Per al dirigent socialista, és impossible que es donin els requisits que reclama l'independentisme perquè Puigdemont pugui ser investit, per la qual cosa ha demanat començar a pensar ja en alternatives. A més, Iceta s'ha mostrat partidari que el compte enrere per convocar noves eleccions ja hagi començat malgrat que no hi hagi hagut una primera votació. "No ens podem instal·lar en una provisionalitat permanent", ha avisat, i ha subratllat que "acceptar que no hi ha cap mena de termini seria tant com acceptar que podem estar quatre anys així".

Els comuns reclamen acabar amb els "gestos simbòlics"

Elisenda Alamany: "Un president simbòlic no farà fora Soraya Sáenz de Santamaría"

Els comuns tampoc veuen clara la proposta d'un doble Govern, un a l'exili i un d'executiu a Catalunya. La portaveu de Catalunya en Comú - Podem, Elisenda Alamany, ha afirmat que "no s'acaba d'entendre" aquesta fórmula i ho ha atribuït a un "joc d'equilibri simbòlic" entre els partits independentistes. Hi veuen, bàsicament, dos problemes: un, que un president simbòlic "no farà fora Soraya Sáenz de Santamaría" de la Generalitat "ni farà recuperar l'autogovern", perquè no s'aixecaria el 155, i dos, que tot i que hi ha hagut decisions simbòliques al llarg del Procés, sempre han comportat "reaccions duríssimes i una ofensiva autoritària duríssima" per part del govern espanyol del PP.

Per això, Alamany ha reclamat a Junts per Catalunya, ERC i la CUP que "superin les lògiques partidistes" i formin "al més aviat possible" un Govern que tingui "mirada llarga" i almenys duri una legislatura de quatre anys.

stats