Política 30/04/2019

Iceta no veu les "condicions" adequades perquè el PSOE doni "la clau de l'estabilitat" a l'independentisme

Creu que el "diàleg resolutiu" amb Catalunya arribarà un cop s'acabi el judici i hi hagi noves eleccions catalanes

Ara
2 min
Miquel Iceta durant un discurs en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha allunyat un possible pacte del PSOE amb ERC després del 28-A. "No hi ha les condicions per donar la clau de l'estabilitat a un partit independentista", ha explicat en una entrevista a RAC1 en què ha argumentat que "el pactòmetre està fred". Segons Iceta, els socialistes ja han dit el que volen -ahir es va saber que Pedro Sánchez provaria de governar sol, lluny de Cs i independentistes- i, malgrat que confessa que voldria trobar l'estabilitat a llarg termini per al govern espanyol, no veu "encara" les condicions per establir un govern de coalició. Quan arribarà aquest moment? "Crec que fins després del 26-M no hi haurà pactes", ha reconegut.

També hi ha terminis pel que fa al diàleg del PSOE amb Catalunya. Per al primer secretari del PSC, cal esperar perquè hi hagi les condicions correctes per seure a la taula. "Encara no som en el moment en què es pot produir un diàleg resolutiu", un moment que Iceta identifica un cop s'acabi el judici al Tribunal Suprem i hi hagi eleccions al Parlament de Catalunya, que calcula cap a la primavera de l'any que ve. De tota manera, Iceta ha recordat: "Si alguna cosa donen aquestes eleccions del 28-A és un aval al diàleg".

Consulta aquí els resultats de les eleccions generals del 28-A

El líder socialista a Catalunya també ha reflexionat sobre el paper del president de Ciutadans, Albert Rivera, que ha considerat que "va néixer del conflicte i sembla que el vol alimentar". Preguntat sobre si s'hauria sumat a la crida generalitzada de les bases del PSOE que van anar a celebrar la victòria de Pedro Sánchez diumenge a Madrid -a qui demanaven "amb Rivera, no!"-, Iceta ha assegurat que ell fa "molt de temps" que ho creu. El líder taronja ha fet "una evolució contrària a la que s'ha de fer", segons Iceta: "És un home que podria haver fet de frontissa i, en canvi, ha volgut jugar a ser el cap de la dreta".

"Sorprès" per la decisió de la JEC

Pel que fa a la polèmica decisió de la JEC de prohibir a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí presentar-se a les eleccions europees del 26 de maig, Iceta s'ha mostrat "sorprès" per la resolució de l'òrgan electoral i ha matisat que "es pot recórrer i s'ha d'esperar al que digui el TC".

stats