Política 13/03/2018

La mesa admet la proposta de Cs perquè es faci un nou ple, però Torrent no hi compareixerà

Iceta demana a Torrent que aixequi la suspensió del ple d'investidura de Sànchez

Marc Toro / Anna Mascaró
3 min
El president del Parlament, Roger Torrent, en una reunió mantinguda amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, 
 El 5 de març.

BarcelonaLa mesa del Parlament ha admès aquest dimarts a tràmit la petició de Ciutadans de convocar un nou ple del Parlament, però ha rebutjat que el president de la cambra, Roger Torrent, comparegui davant els diputats per "donar explicacions" sobre el bloqueig de la investidura, tal com reclamava el partit taronja. Segons van avançar fonts parlamentàries ahir, Cs no pot exigir a Torrent que comparegui perquè el reglament no regula que Torrent rendeixi comptes a la cambra. Les funcions de control del seu càrrec es porten a terme habitualment des de la mesa del Parlament, la junta de portaveus o a través de les peticions de reconsideració. De fet, la petició dels d'Inés Arrimadas era insòlita: fins ara, mai cap president del Parlament havia comparegut a donar explicacions a la cambra catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de saber la decisió de la mesa, Arrimadas ha lamentat que l'òrgan "aprovi resolucions per declarar la independència però ara diuen que això va contra el reglament: són excuses". Per a la líder de Cs, el posicionament de la mesa demostra que "el senyor Torrent s'amaga i no vol venir a donar la cara per no haver de passar la vergonya d'haver d'explicar a tots els catalans que això és una pantomima". Ciutadans veu "lògica" la seva petició i ha avançat que demanarà una reconsideració de la decisió de la mesa: "Demanarem la compareixença de Torrent de totes les maneres possibles fins que acabin donant explicacions als catalans".

Amb la compareixença de Torrent, a qui fan "responsable" de la situació al Parlament, el partit taronja entenia que es desbloquejava la investidura. Segons Arrimadas va explicar ahir, si Torrent admetia a la cambra que aquesta estava paralitzada s'acabaria "el bloqueig de Catalunya". Ara, el seu objectiu de posar en marxa el calendari de la legislatura queda en segon pla ja que, tot i que el ple es celebrarà, no està gens clar que serveixi per reactivar el calendari. Amb tot, la líder de la formació taronja ja ha explicat que seguiran collant la figura del president del Parlament.

A més, Ciutadans també ha enviat una carta a Torrent en què li retreu la "manera" com està exercint com a president del Parlament per tal d'impulsar la investidura del president de la Generalitat. "La vostra intenció ha estat dilatòria i al servei dels interessos dels partits independentistes", afirma el partit taronja en la carta. Per tot plegat, Ciutadans reitera que Torrent ha de comparèixer al Parlament per "donar explicacions i impulsar la fórmula de desbloqueig suggerida pels lletrats del Parlament".

Domènech i Iceta traslladen a Torrent que no donaran suport a la investidura de Puigdemont

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat aquest dimarts a Roger Torrent que "replantegi la seva decisió" de suspendre el ple d'investidura de Jordi Sànchez, que estava previst per a aquest dilluns. En una carta adreçada al president del Parlament, el líder socialista al·lega que el motiu pel qual Torrent va decidir suspendre la sessió –la voluntat de la defensa del candidat de JxCat de recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH)– és ara "inexistent".

"Li demano, per tant, que [...] la celebració del ple d'investidura no romangui més temps sotmesa a una condició d'impossible compliment en un termini raonable de temps", afegeix Iceta en l'escrit. El PSC ja va presentar un recurs d'empara aquest dilluns al Tribunal Constitucional (TC) en què demanava a l'alt tribunal que suspengués la decisió de Torrent d'anul·lar el ple i que fixés un "termini" màxim perquè se celebri o, en tot cas, perquè comenci a córrer el compte enrere abans d'unes noves eleccions.

2018-03-13 Carta a Torrent
stats