Política 30/11/2017

Iceta defensa que Catalunya recapti i gestioni els impostos a través d'un consorci amb l'Estat

El PSC proposa una hisenda federal que augmenti la cessió d'impostos a les autonomies

Ara
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en roda de premsa / ACN

BarcelonaSi aquest dimecres Miquel Iceta defensava una condonació del deute a Catalunya i a les comunitats autònomes que han fet un "esforç excessiu", aquest dijous el líder del PSC defensa que el Consorci Tributari de Catalunya, previst a l'Estatut, sigui qui assumeixi tota la "recaptació i gestió dels impostos" que es paguen a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un article a 'El Mundo' titulat 'Finançament just per a la hisenda federal', Miquel Iceta exposa el seu projecte per caminar cap a un model de finançament "just". Una proposta que ja defensava Pere Navarro i que s'inclou al programa electoral del PSC, tal com va avançar l'ARA. El document amb el qual els socialistes es presenten a les eleccions defensa la creació del citat consorci "entre l'Agència Tributària del govern central i la Generalitat de Catalunya", el qual "compartirà la gestió, recaptació, liquidació i inspecció dels impostos que paguem".

Iceta aposta per crear una "hisenda federal" que suposaria, diu, "augmentar els percentatges de cessió" dels tres grans impostos que a hores d'ara es recapten a escala estatal -IVA, IRPF i impostos especials-. L'objectiu, segons Iceta, és "augmentar la suficiència financera necessària i crear també, amb aquests recursos, un fons de garantia a repartir de manera igualitària entre les comunitats autònomes". Aquest model permetria, defensa el líder del PSC, permetria garantir el criteri d'ordinalitat i "la igualtat d'accés a serveis públics fonamentals de l'estat del benestar a tots els territoris".

Tardà: "És intentar oferir un plat de carn a la ciutadania"

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha criticat la proposta de Miquel Iceta i l'ha valorat així: "És intentar oferir un plat de carn a la ciutadania". Tardà ha emmarcat la proposta en la precampanya electoral dels socialistes i ha retret a Iceta que fa pocs mesos defensés un referèndum pactat a Catalunya i que després, ha dit, canviés de postura.

El dirigent republicà ha explicat que el govern espanyol ja va qualificar fa temps la proposta que fa Iceta d'"impossible" i "es va tancar en banda". De fet, ha recordat que l'expresident de la Generalitat Artur Mas va reclamar un pacte fiscal i que les opinions socialistes "més o menys favorables" van ser "emmudides" per líders territorials del partit.

Per la seva banda, Albiol ha expressat la seva disconformitat amb la proposta del primer secretari del PSC i ha assenyalat que "facilitaria el frau, suposaria un augment de despesa en personal i provocaria un error de concepció perquè donaria el triomf a l'independentisme". "Si una cosa funciona a Espanya és la hisenda", ha afegit.

stats