Política 02/10/2017

Iceta alerta d'un "desastre imminent" si hi ha una DUI i crida a una negociació "sense exigències prèvies"

Reclama als governs català i espanyol que busquin un acord "sense excloure cap tema ni enfocament"

Marc Toro
2 min
Iceta, després de guanyar les primàries del PSC contra Parlon

BarcelonaLa situació un cop passat de l'1-O, amb el Govern compromès a aplicar la victòria del 'sí', és d'una "gravetat extrema". Aquest és el diagnòstic que fa el PSC el dia després del referèndum. El primer secretari socialista, Miquel Iceta, ha comparegut aquest migdia en roda de premsa i ha alertat d'un "desastre imminent" si el Parlament fa una declaració unilateral d'independència (DUI). "Posaria en risc la unitat civil del poble de Catalunya i les nostres institucions d'autogovern", ha argumentat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder socialista ha afegit que ni tan sols els resultats de la consulta, "il·legal i sense cap mena de garantia", avalen una DUI. "Cal escoltar també els catalans que no es van mobilitzar", ha reclamat, i ha aprofitat per recordar que l'opció preferida per al PSC seria convocar unes eleccions autonòmiques i que votessin 5 o 6 milions de persones enlloc dels més de 2,2 milions que ho van fer aquest diumenge.

Aquest dilluns, en tot cas, Iceta ha cridat la Generalitat i l'Estat a iniciar una negociació política "sense exigències prèvies" ni "excloure cap tema ni enfocament", un procés que podria començar, ha dit, parlant de les 45 demandes de Catalunya que Puigdemont va fer arribar a Rajoy i redactant, en un termini d'un mes, quins temes s'han pogut abordar i quins queden pendents i per què. En paral·lel, el lider socialista creu que s'hauria de posar en marxa la comissió sobre l'actualització del model territorial que el PSOE ha aconseguit impulsar al Congrés.

Iceta ha deixat clar, en tot cas, que abans que res s'hauria d'aturar l'escalada de tensió amb gestos per part de les dues bandes: el Govern hauria de "renunciar a les mesures unilaterals" i l'executiu de Mariano Rajoy "retornar les competències i el marge decisió a la Generalitat que han sigut limitats" per intentar impedir l'1-O.

Iceta ha qualificat el dia d'ahir de jornada "nefasta" i ha tornat a condemnar -com ja va fer diumenge- "l'actuació policial desproporcionada" contra els ciutadans que votaven pacíficament. De la mateixa manera que farà el PSOE, el PSC també exigirà "responsabilitats" al Congrés als responsables de les càrregues dels cossos de seguretat espanyols.

stats