Iceta creu que no caldria revisar la relació amb el PSOE encara que el PSC votés 'no' a Rajoy

Afirma que els diputats socialistes catalans estan disposats a assumir els costos de trencar la disciplina de vot

El primer secretari del PSC i candidat a la reelecció, Miquel Iceta, ha assegurat que no caldria revisar els protocols de relació amb el PSOE encara que els diputats del PSC acabessin trencant la disciplina de vot del PSOE en el marc del debat d'investidura espanyol. En una entrevista a l'ACN, Iceta s'ha allunyat del posicionament de la seva adversària a les primàries, Núria Parlon, que sí que s'ha mostrat partidària d'aquesta revisió. Iceta ha dit que PSC i PSOE no estan d'acord "en una cosa", però ha assegurat que la història que uneix aquests dos partits està "molt per sobre de diferències conjunturals que en algun moment hi poden haver". El socialista ha reiterat que el PSC "ja ha decidit que votarà que no" en un debat d'investidura del candidat del PP, Mariano Rajoy i ha afirmat que el partit està disposat a assumir els costos que això comporti si aquesta postura acaba sent diferent de la del PSOE.

" El PSC ja ha decidit que votarà que no, en això no hi ha canvis", ha dit Iceta. En aquest sentit, ha assegurat que el partit assumirà els costos que comportaria que aquest vot fos contrari a la postura majoritària del PSOE, en el cas que el PSOE decidís abstenir-se. Entre aquests costos hi ha els econòmics, que ha dit que "són els menys importants". "Pagarem la multa, però aquest no és el cost important", ha declarat.

Si això acabés passant, Iceta ha avalat que es mantingui el protocol de relacions que data del 1978, ja que, tot i aquesta diferència, es mantindria la sobirania del PSC i la relació "federal" amb el PSOE per participar en la política espanyola. Iceta s'ha allunyat també de l'escenari que situaria el PSC com un partit completament aliè al PSOE, ja que ha dit que aquesta interlocució , entre d'altres, és necessària per poder tirar endavant el projecte federal que defensa.

En tot cas, ha destacat que actualment el partit ja té un registre propi com a partit polític i té finances diferenciades de les del PSOE.

Reclama coherència als socialistes espanyols

Iceta ha alertat que el cost més important de no oposar-se al govern de Rajoy seria perdre la coherència i la imatge del partit. Així, ha defensat que els socialistes no comparteixen l'orientació política i social amb el PP, que no es creuen que els populars puguin lluitar contra la corrupció i, en el cas català, que el PSC "no pot avalar la continuïtat d'un govern que ha negat la via del diàleg".

L'actual primer secretari ha reconegut que aquest últim punt "no es veu amb la mateixa cruesa" en altres parts de l'estat espanyol, però ha defensat que per al PSC és "importantíssim" i que no el poden deixar de banda a l'hora de defensar quin hauria de ser el sentit del seu vot.

Consultar a la militància davant l'abstenció

En tot cas, ha destacat que de moment la postura del PSOE és la que es va decidir al comitè federal i que aposta pel no a Rajoy. Per això, ha dit que no comparteix el criteri de les veus de la nova gestora del partit que obren la porta a una abstenció. En aquesta línia, ha afegit que si es vol canviar aquesta postura, la millor opció és fer una consulta a la militància. "Si es va fer una consulta pel pacte amb C's, raó de més per fer-ho en un tema que comporta una investidura", ha declarat. Per a Iceta, aquesta consulta es podria fer de manera ràpida i facilitant la participació, per exemple, a través de les xarxes.

Sobre la postura i l'actuació d'alguns membres del partit en la crisi que viu el PSOE, entre els quals hi ha la líder andalusa Susana Díaz, Iceta s'ha preguntat "si s'ha calibrat prou bé" les conseqüències dels fets del cap de setmana passat. El socialista ha recordat que Sánchez va ser escollit per la militància i que ara ha deixat de ser secretari general del PSOE després d'un comitè federal en què aquesta militància no ha tingut veu. "Planteja contradiccions molt serioses perquè tens algú que té la legitimitat d'haver estat votat per la gent i deixa de ser secretari per una votació que no és dels militants", ha resumit. Segons ell, la imatge que va donar el PSOE al comitè federal "no és la bona".

Més continguts de