Política 07/10/2019

Iceta retreu a Cs que brindi "una victòria" a Torra presentant una moció "fracassada"

Albiach carrega contra Cs: "Es pot fer una oposició ferma sense tanta gesticulació, discurs d'odi i banalització del terrorisme"

Quim Bertomeu / Mireia Esteve
4 min
El líder del PSC-Units al Parlament, Miquel Iceta, en la seva intervenció durant la moció de censura.

BarcelonaCs ha dedicat una part del seu discurs de la moció de censura contra el president de la Generalitat, Quim Torra, a carregar contra el PSC per negar-se a donar-hi suport i quedar-se en l'abstenció. A la tarda ha arribat el torn del líder del grup PSC-Units al Parlament, Miquel Iceta, que ha contraatacat retraient al partit taronja que presentar una moció sense suports per tenir èxit, com ha fet, és brindar "una victòria parlamentària" a Torra. "Nosaltres –el PSC– censurem el president Torra, però no estem d'acord amb la seva moció de censura perquè està condemnada al fracàs", ha resumit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el primer secretari del PSC ha recorregut a l'hemeroteca per carregar contra Cs i ha recordat tots els arguments que va dir al seu dia Inés Arrimadas per justificar, llavors, que no s'havia de presentar una moció contra Torra. "Arrimadas deia que presentar una moció de censura perduda d'entrada només reforçaria l'independentisme", ha recordat.

David Pérez (PSC), Cayetana Álvarez de Toledo (PP) i Miquel Iceta parlant en els passadissos del Parlament.

El líder socialista s'ha pronunciat així després que al matí la líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, hagi dedicat una part del seu discurs a carregar contra el PSC per no voler donar suport a la moció de censura. Iceta ha recorregut a la ironia per respondre a la líder taronja: "En alguns moments, més que una moció de censura contra el president de la Generalitat ha semblat una moció de censura contra un diputat –ell mateix– que vol esdevenir president de la Generalitat", ha dit.

A més, el líder socialista ha criticat que Cs hagi promogut la iniciativa política per motius electoralistes i ha interpretat que, com que el partit taronja es veu "assetjat" per les enquestes, està intentant desesperadament capgirar la tendència. Iceta fins i tot ha assegurat que hi ha un transvasament exacte de votants de Cs cap al PSC i ha dit a Roldán: "Els onze diputats que perd vostè els guanyo jo".

En aquest context, Iceta ha ofert el PSC com la veritable "alternativa" a l'actual Govern. "L'única manera de girar full no és una moció de censura, sinó unes eleccions. Vull esdevenir president de la Generalitat si els ciutadans ho volen", ha reconegut. Ha dit que l'oferta del PSC per als catalans és "diàleg, negociació i pacte" i "un bon govern per sortir de l'atzucac", tot al contrari, segons el seu parer, del que fa l'executiu de Torra.

Contra el 155 "permanent"

Iceta també ha abordat si s'ha de tornar a aplicar l'article 155 a la Generalitat. Ha rebutjat fer-ho ara mateix, però ha assenyalat que no es pot descartar pròximament: "No podem dir que mai més s'aplicarà". Fins i tot ha dit que el govern de Pedro Sánchez haurà de prendre "decisions molt dures si les coses no van per on han d'anar". Malgrat tot, ha afegit que no es pot parlar d'aplicar aquest article de la Constitució de manera "permanent" perquè seria inconstitucional, i ha considerat que només es pot activar de manera "temporal i excepcional".

La via catalana de Roldán

A mesura que el discurs avançava, Iceta ha anat apujant el to contra la líder de Cs a Catalunya. L'ha acusat "d'enganyar" els catalans i de no saber "comptar amb els ditets" les majories que es necessiten per governar determinades institucions catalanes. També ha ironitzat sobre el fet que Roldán participés en la Via Catalana que l'independentisme va organitzar el 2013 per la Diada: "¿Què ens haurien dit si hagués anat a la Via Catalana del 2013?", s'ha preguntat.

Albiach, a Roldán: "Qui forma part del problema no pot ser la solució"

La presidenta de Catalunya en Comú-Podem, Jéssica Albiach, ha carregat contra Ciutadans, a qui ha acusat de presentar una "moció fake". Per a Albiach, la manera de fer oposició al Govern de Quim Torra no és presentar una moció de censura, "tot i que se la mereix", sinó fent una "oposició ferma sense tanta gesticulació, discurs d'odi i banalització del terrorisme". "La ciutadania ens vota i ens paga per fer política, no per muntar xous", ha afegit Albiach. En aquest sentit, la diputada dels comuns ha presentat Ciutadans com els únics que "banalitzen" la violència i el terrorisme.

La president de Catalunya en Comú-Podem, Jéssica Albiach, durant la seva intervenció al Parlament

Albiach ha retret al partit taronja els seus pactes amb Vox. "Si Vox no és en una cambra, sembla que vostès no són capaços d'arribar a acords de govern", ha afirmat. Així, ha acusat Roldán de representar una formació que és "nacionalista espanyola". "Ciutadans és un partit que va néixer socialdemòcrata [...] i que ara no té cap més ideologia que les enquestes. Catalunya no s'ho mereix i no serem mai al seu costat", ha defensat. "Qui forma part del problema no pot ser part de la solució, senyora Roldán", ha etzibat Albiach.

stats