Política 08/07/2019

Iglesias admet "cessions" amb Catalunya per faciliar la coalició amb el PSOE

Els comuns diuen que continuen apostant pel referèndum però que no és una "línia vermella" en les negociacions amb Pedro Sánchez

D. Sánchez Ugart / A. Mascaró
2 min
El líder de Podem, Pablo Iglesias, durant un ple al Congrés de Diputats.

Madrid / BarcelonaEl líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ha admès aquest dilluns que ha fet "cessions" al PSOE respecte a la qüestió catalana després que els diguessin que la seva posició era "complicada". Segons el líder lila, que demà es reunirà amb Pedro Sánchez per acostar posicions, s'han limitat a defensar el "compliment real" de determinats articles de la Constitució en qüestions de política social, fiscal i mediambiental.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE plantejarà demà una proposta programàtica, davant la qual Iglesias defensarà una "negociació integral" que inclogui també els equips de govern, que continua sent el principal escull per a l'entesa dels dos partits d’esquerres. A més, ha acusat Sánchez d'estar pensant en el "màrqueting" i en la campanya pel relat en lloc d'entrar al fons de la negociació per a la investidura. "Tinc la sensació que el PSOE el que posa són excuses", ha continuat Iglesias.

Des de Barcelona, els comuns també han descartat aquest matí que la celebració d'un referèndum a Catalunya representi cap mena de "línia vermella" en les negociacions amb els socialistes. "De les línies vermelles tots n'hem sortit escaldats", ha dit el diputat d'En Comú Podem Joan Mena, que ha insistit que, tot i que Catalunya en Comú "sempre" ha defensat la celebració d'un referèndum, també és conscient de la "correlació de forces" actuals i, per tant, que la formació està oberta a "escoltar què proposen el PSOE i el PSC com a solució al conflicte català". "Volem seure en una taula de negociació, presentar la nostra proposta i escoltar les altres", ha afirmat el portaveu, que ha lamentat que el govern en funcions porti "gairebé tres mesos inactiu mentre la ciutadania continua patint una crisi i les dretes es posen d'acord en molts ajuntaments per governar contra la ciutadania".

El passat 1 de juliol, el diputat d'En Comú Podem al Congrés Jaume Asens va plantejar 25 mesures per negociar amb el govern de l'Estat. En cap d'elles es parlava d'un referèndum (com es pot consultar en aquest enllaç). Així, les propostes dels comuns sobre el "diàleg i la plurinacionalitat" inclouen el "blindatge de les competències" a Catalunya, així com de la immersió lingüística a l'escola, i l'aprovació d'una llei de llengües que "avanci" en el reconeixement de la plurinacionalitat de l'Estat i la "concreció d'una taula de diàleg i desjudicialització del conflicte".

"L'amenaça de la dreta és greu", ha recalcat Mena preguntat sobre el fet que el document no inclogui en cap apartat la celebració d'una consulta a Catalunya: "Volem saber què pensa el PSOE d'un referèndum, també sobre la regulació dels lloguers i el blindatge de l'escola pública". "Es tracta de deixar el tacticisme i seure en una taula de negociació", ha asseverat.

stats