Política 07/10/2016

Iglesias diu que Podem està "orgullós i preparat" per ser oposició

El líder de Podem, que de nou no assistirà a la desfilada del 12-O, referma la seva estratègia contra el PSOE en un acte amb centenars de militants

Ara
3 min
El líder de Podem, Pablo Iglesias. EFE

MadridLa implosió del PSOE no ha amainat, ni de bon tros, les lluites intestines a Podem. El partit continua dividit sobre quina ha de ser la seva estratègia de cara al futur, tant en la vida parlamentària com en la seva relació amb els socialistes. El secretari general de la formació lila, Pablo Iglesias, és partidari d'un Podem combatiu i rebel, dur contra els partits tradicionals, i de fugir de la moderació i la transversalitat que reclama el seu número dos, Íñigo Errejón, per atreure “els que falten”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Demà els dos líders de Podem mesuraran forces en el consell ciutadà estatal, el màxim òrgan del partit entre congressos –similar al comitè federal del PSOE–. Però Iglesias s’ha encarregat de tenir ben amarrada la seva victòria. I Errejón, després de diverses declaracions creuades sobre el model del partit, evitarà en aquest escenari obrir una guerra interna. El líder de Podem ha convidat a la cita tots els diputats i senadors per blindar-se, ja que els anomenats errejonistes podrien arribar a tenir majoria al consell ciutadà.

Iglesias planta el rei el 12-O

Per assegurar la seva estratègia, Iglesias ha multiplicat els actes aquesta setmana, i aquest divendres el seu equip ha informat que no té intenció d’assistir, per segon any consecutiu, als actes del 12 d’octubre amb Felip de Borbó. “Ser patriota no és anar a una desfilada”, ha justificat. En una trobada multitudinària amb membres dels cercles de Madrid aquest vespre a poques hores del consell ciutadà, Iglesias –sense Errejón–, ha assegurat que estan “preparats” i per ocupar el lloc del PSOE o “orgullosos”. “El desafiament ara és assumir l’espai que ens han lliurat, ser oposició del PP en aquest país”, ha dit. En aquest sentit, ha criticat que el PSOE s'hagi preocupat "més del seu futur polític que d'Espanya".

L'acte, celebrat al cinema Palafox de Madrid, ha estat centrat en la figura d'Iglesias. Ha arrencat amb un vídeo sobre la història del partit i com ha avançat la formació al voltant del secretari general. El líder de Podem ha refermat la seva estratègia de no pactar amb les condicions del PSOE. Ha dit que sempre els han estès la mà per un "govern del canvi", però que Ferraz "mai" ha buscat un acord amb ells".

Ara reclama als socialistes que determinin com lliuraran el govern a Mariano Rajoy. "Hauran de determinar matisos, si una mica d'abstenció o molta", ha assenyalat. Amb tot, ha deixat clar que la seva elecció ha estat molt "concreta": "donar un govern a Rajoy". "El desafiament és assumir l'espai que ens han lliurat, ser l'oposició des de l'orgull, perquè estem preparats", ha afegit davant els militants.

Atreure "els que falten"

I com ocupar aquest espai? Per als errejonistes és vital compaginar la seva presència al “carrer” amb la millora de la feina a les institucions. És a dir, fer una bona tasca al Congrés que obligui a retratar el PSOE i que la gent se senti representada. Iglesias, en canvi, defensa “cavar trinxeres a la societat civil” fora de les institucions.

Domènech el pacificador

El consell ciutadà estatal de demà dissabte comptarà amb un convidat d’honor: el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, que juntament amb Iglesias seran els únics que pronunciaran un discurs en obert. Domènech s’ha convertit en un home de consens dins les guerres entre les dues famílies de Podem. Avui defensarà que el partit prengui una decisió de seguida i comenci a moure peça per fer-se seu el votant socialista i no esperi a dirimir la seva batalla en el congrés previst per a principis d’any. Serà en aquesta assemblea ciutadana on previsiblement Iglesias i Errejón mesuraran forces per fixar un rumb definitiu al partit.

stats