Política 24/11/2018

Iglesias critica a “Casado, Rivera i el Primo de Rivera” que centrin la campanya andalusa en Catalunya

El líder de Podem fa un discurs carregat d’andalusisme en un acte a Sevilla

Dani Sánchez Ugart
2 min
Pablo Iglesias i Teresa Rodríguez / ENDAVANT ANDALUSIA

SevillaEndavant Andalusia, la coalició entre Podem i Esquerra Unida liderada per Teresa Rodríguez candidata a la presidència a la Junta, ha plantejat la campanya cap a les eleccions del pròxim dia 2 de desembre amb un marcat accent andalusista. La candidatura ha acollit sectors de l’extint Partit Andalusista i als seus mítings arrasen les banderes blanques i verdes, amb un “Endavant” escrit al centre. El líder de Podem a l’Estat, Pablo Iglesias, que aquest dissabte ha participat en un míting de la coalició a Sevilla, ha sabut llegir aquesta realitat i ha centrat el seu discurs a censurar a la dreta que “només parlin de Catalunya” i a fer una encesa defensa del sud com a motor de canvi a tot l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Vull dir al senyor Casado, al senyor Rivera i al Primo de Rivera, que només parlen de Catalunya quan venen, que aprenguin que el patriotisme, quan vens a Andalusia, significa parlar d’Andalusia”, ha afirmat Iglesias, que posava en el mateix sac els líders del PP, Ciutadans i el de Vox, Santiago Abascal.

Davant de l’onada d’euroescepticisme de les dretes, Iglesias ha fet un discurs europeista a la seva manera, amb un avís als estats que “si Europa no mira al sud, s’ha acabat Europa”, perquè “els racistes són fills de Merkel i d’aquells que han donat l’esquena al projecte social” europeu, i per això, segons ell, “l’única manera de defensar Europa és mirar des del sud i dir justícia social i democràcia davant dels reaccionaris que porten l’odi de l’últim contra el penúltim”.

“Que ho escolti la senyora Merkel: sud, sud, sud”, ha continuat Iglesias, que ha defensat també l’acord de pressupostos al qual han arribat el PSOE i el seu partit, tot i que ha assumit que no té prou suports per tirar endavant. “Cal més perquè els pressupostos surtin endavant. Alguns diuen que el factor decisiu és el que vulguin els partits independentistes catalans. Jo dic que el factor decisiu tornarà a ser Andalusia, com fa 40 anys”, ha dit.

Però també ha tingut paraules de crítica per a la candidata a la reelecció Susana Díaz, a qui ha comparat amb el seu rival a les primàries del PSOE, quan ha preguntat si hauria sigut possible la moció de censura si ella hagués guanyat el lideratge del PSOE espanyol: “¿Hauria sigut possible l’acord de pressupostos?”

Rodríguez, per la seva banda, ha començat el discurs amb un record per als immigrants morts quan intenten creuar l’Estret, ha acusat les dretes de confondre l’enemic, perquè els únics perills són “la banca, l’Íbex” i els que tenen “interessos especulatius” i fan “jocs corruptes” amb els estalvis dels andalusos.

A més, ha volgut diferenciar entre “socialisme i susanisme”, per apel·lar als votants tradicionals socialistes desencantats amb la presidenta andalusa, representant d’un PSOE més escorat a la dreta, en comparació al de l’actual president espanyol.

Iglesias i Rodríguez han omplert el pavelló antic del Palau de Congressos de Sevilla, annex al nou, molt més gran, que el 2015 el líder de Podem va omplir en la campanya de les generals, que arribaven en un moment àlgid per a la seva formació. Aquella vegada, centenars de persones van quedar-se fora, cosa que no s’ha aconseguit aquest cop, mentre que Vox sí que va omplir el nou pavelló en un acte fa dues setmanes a la capital andalusa.

stats