Política 18/07/2015

Margallo: "Mas és perfectament conscient que no hi ha cap sortida"

El ministre d'Exteriors espanyol assegura que la Constitució és "molt clara" en establir que la sobirania "pertany a tots els espanyols"

Efe
2 min
El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García Margallo, en la sessió al Congrés d'aquest dimarts / EFE

MadridEl ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha assegurat que el president català, Artur Mas, és perfectament conscient que no hi ha "cap sortida" en el camí cap a la independència de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb l'Agència Efe, García-Margallo ha recordat que la Constitució "és molt clara" en establir que la sobirania "pertany a tots els espanyols" i que es basa en la "indissoluble unitat" de la nació espanyola. S'ha referit a les eleccions catalanes, encara no convocades oficialment per Mas, per recalcar que són uns comicis autonòmics per elegir un Parlament autonòmic que, al seu torn, triarà un govern autonòmic. "Qualsevol altra declaració està fora del marc jurídic i, per tant, no té cap validesa i ningú la reconeixerà", ha afegit.

Ha assenyalat que si els independentistes guanyen les eleccions "faran una declaració unilateral d'independència que no té validesa jurídica de cap tipus" i que, "com és natural", el govern portarà davant el Tribunal Constitucional, fet que paralitzà jurídicament el procés.

El titular d'Exteriors ha criticat el "dany" que està fent Mas a Catalunya i al seu propi partit, en haver "trencat" CiU i haver decidit concórrer a les eleccions "amb un vestit de camuflatge" —la llista independentista unitària amb ERC que encapçala Raül Romeva— perquè "és incapaç de pactar amb ningú".

"Poden trobar-se amb un Parlament tan dividit que estigui, en l'extrema esquerra, ERC i el succedani que presenti Podem. Esclar, l'èxit de l'operació és indescriptible", ha advertit.

Ha posat èmfasi que una Catalunya independent no seria reconeguda com a estat per les Nacions Unides –necessitaria nou vots i cap veto del Consell de Seguretat i dos terços de l'Assemblea General– ni per la Unió Europea, de la qual quedaria fora "des del minut u".

"Ells són perfectament conscients que això és un camí amb cap sortida", ha asseverat García-Margallo, per a qui, igual que ha passat a Grècia amb Alexis Tsipras, el problema és que quan convoques "un poble perquè et segueixi a un lloc que no et porta enlloc" generes una "frustració tremenda".

stats