HABITATGE
Política 04/01/2013

Coscubiela demana la suspensió indefinida de tots els desnonaments mentre no hi hagi una llei específica

ICV presenta una esmena a la totalitat al projecte de llei de mesures urgents per protegir els deutors hipotecaris presentada pel PP

Efe
2 min
Joan Herrera i Joan Coscubiela, en roda de premsa

MadridEl diputat d'ICV, Joan Coscubiela, en nom de la coalició parlamentària La Izquierda Plural (IU, ICV-EUiA, CHA), ha anunciat que el grup ha presentat una esmena a la totalitat al projecte de llei de mesures urgents per reforçar la protecció dels deutors hipotecaris, i per això ha demanat una moratòria universal i indefinida dels procediments hipotecaris, a petició del deutor, en qualsevol fase en què tingui la seva tramitació, sempre que es compleixin les condicions de domicili habitual, insolvència sobrevinguda i no disponibilitat d'un altre habitatge amb què satisfer el dret. "El drama social dels desnonaments està assolint una dimensió i un dramatisme insuportables per a la consciència social i la convivència democràtica del nostre país, calen solucions urgents" ha remarcat Coscubiela.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem sentit veus de sectors molt diversos, des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca a membres del poder judicial que van en aquest mateix sentit", ha afegit el diputat ecosocialista al Congrés, que defensa que s'adoptin mesures legislatives en l'àmbit hipotecari, financer i processal, així com polítiques socials i d'habitatge que corregeixin les injustícies i la indefensió dels deutors enfront de les entitats financeres i garanteixin el dret constitucional a un habitatge digne per a tothom.

El text legislatiu que es presenta pretén donar una solució provisional al drama dels desnonaments mentre no es duguin a terme els canvis en l'ordenament jurídic que contemplin la dació en pagament amb caràcter retroactiu i el dret a continuar disposant d'un habitatge digne. "Hem d'aturar aquest drama, perquè cada dia hi ha 500 famílies desnonades a tot Espanya", ha recordat Joan Coscubiela.

A més de la moratòria universal i indefinida, en l'esmena presentada s'indica que aquesta paralització inclouria també la suspensió dels interessos derivats del deute. Una suspensió que es mantindria mentre no s'acordi la dació en pagament o s'inclogui en un procediment de liquidació ordenada dels deutes de la persona afectada, sempre en condicions ajustades a les possibilitats econòmiques del deutor. També proposa la constitució d'un fons social d'habitatges de titularitat estatal i gestió autonòmica integrat per habitatges d'entitats financeres nacionalitzades, habitatges d'entitats financeres participades pel FROB i habitatges desocupats la titularitat dels quals estigui en mans de les administracions públiques. Aquests actius immobiliaris es destinarien a habitatge públic de lloguer per un període de cinc anys a preu protegit.

stats