Herrera demana a Junqueras que "no mantingui un Govern que no compleix els mandats del Parlament"

El coordinador general d'ICV amenaça de portar l'executiu als tribunals per la creació del Consorci Sanitari de Lleida i el projecte VISC+

El president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha amenaçat, en una entrevista a l'ACN, amb "recórrer als tribunals" si el Govern de la Generalitat no atura la creació del Consorci Sanitari de Lleida i la posada en marxa del projecte VISC+ de gestió de dades sanitàries. L'ecosocialista ha explicat que ja han demanat empara a la presidenta del Parlament perquè aquestes dues iniciatives suposen "un incompliment dels mandats" de la cambra, que va instar el Govern a "aturar-les" en dues mocions. Per Herrera, és "un insult a la democràcia" i per això reclama a ERC i al seu president, Oriol Junqueras, que "no mantingui un Govern i un conseller que no compleixen els mandats del Parlament".

Els ecosocialistes estan més que molestos amb el Govern i la gestió del conseller de Salut, Boi Ruiz. Tant és així, que Joan Herrera ha explicat a l'ACN que el grup parlamentari que presideix està disposat a arribar als tribunals per intentar frenar la posada en marxa del projecte VISC+ de gestió de dades sanitàries i la creació del polèmic Consorci Sanitari de Lleida. Segons el líder d'ICV-EUiA, "el que està succeint està afectant la qualitat democràtica del país", perquè suposa "incomplir" les mocions aprovades al Parlament que reclamaven aturar aquestes dues iniciatives anunciades pel Govern.

Herrera, de fet, amenaça amb utilitzar tots els mecanismes al seu abast per aconseguir aturar-ho. "Si demanem l'empara al Parlament i la cambra no empara el nostre dret, recorrerem als tribunals. Anirem a per totes i arribarem on faci falta, perquè un Govern que se'n refot de la democràcia i del mandat parlamentari no pugui continuar com si no passés res", ha sentenciat en l'entrevista.

En aquest sentit, el líder ecosocialista fa una apel·lació directa al soci parlamentari de CiU i del Govern perquè forci un canvi de rumb en l'executiu. Així, Herrera assegura que "Oriol Junqueras, president d'ERC, no pot mantenir un Govern que no compleix amb els mandats parlamentaris, ni a un conseller, Boi Ruiz, que sistemàticament el que s'aprova al Parlament s'ho passa pel clatell, com diu Mas".

I és que tant la gestió de les dades sanitàries que impulsa el projecte VISC+ com la creació del nou ens sanitari de Lleida han posat a ICV-EUiA en peu de guerra contra el conseller Boi Ruiz i el Govern de la Generalitat. Segons Herrera, les "més de 30.000 signatures recollides a la ciutat de Lleida contra el Consorci sanitari" i la "gran mobilització sense precedents" que suposen, van provocar l'aprovació d'una moció al Parlament que reclamava "aturar" la seva creació per "garantir la participació de tots els agents implicats en el futur ens a fi de trobar la solució més optima per a la gestió de la sanitat a les regions sanitàries de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran".

"Resulta que el Govern ha decidit tirar-ho endavant. Hi ha un mandat parlamentari i el Govern d'Artur Mas no li fa cas", es queixa Herrera, que considera que això és "un insult a la democràcia i una falta de respecte al Parlament". "No ho pensem tolerar. Un Govern ha de complir els mandats democràtics, perquè sinó de què serveix el Parlament? És merament decoratiu?", ha sentenciat el líder ecosocialista.

Demana formalment empara a De Gispert

En aquest sentit, Herrera considera que "el Govern està faltant també al respecte de la mobilització de la gent perquè a Lleida els ciutadans estant dient que no massivament a la creació del Consorci". I per tal "d'impedir que això passi", el grup d'ICV-EUiA ha "demanat l'empara" a la Mesa del Parlament i a la presidenta "perquè insti al Govern a complir el que aprova el Parlament". "Ep!, com fan els països democràtics. No pot ser que li exigim a l'Estat que tingui una actitud democràtica i el Govern no se l'apliqui quan el Parlament aprova coses que no li agraden", ha afegit Herrera comentant aquesta qüestió.

Al document entrat al registre del Parlament per reclamar aquesta empara, i al qual ha tingut accés l'ACN, ICV-EUiA apel·la a De Gispert "en tant que ostenta la representació de la Cambra" i li demana que "s'adreci al Govern per exigir-li el compliment d'aquest mandat parlamentari (i de tots), tot recordant que el Parlament representa el poble de Catalunya, i que el seu origen en l'elecció democràtica i directa dóna la força suprema al Parlament i en fa la primera institució de la Generalitat, de la qual neixen totes les altres".

Però la creació del Consorci no és l'únic que ha molestat a ICV-EUiA de la gestió del conseller de Salut. "Si no fos poc el Consorci, el Govern de la Generalitat tenia prevista la venda de les dades sanitàries a tercers perquè pugui investigar o fer el que consideri oportú amb elles. ICV-EUiA hem considerat que no era de rebut i que una administració no pot fer negoci de les nostres dades sanitàries, i el Parlament va aprovar que abans que es venguessin les dades s'havia de fer una audiència pública. I què ha fet el Govern de la Generalitat? Vendre-les sense fer l'audiència pública, de nou vulnerant la voluntat del Parlament", es lamenta Herrera.

I és per això que ICV-EUiA avança que per aquesta qüestió tornarà "a demanar l'empara a la Mesa, i si el Parlament no defensa la democràcia, s'anirà als tribunals". "És un menyspreu a la democràcia i al Parlament", considera el líder ecosocialista. Per últim, Joan Herrera ha volgut remarcar que "si el Govern i Boi Ruiz se'n refoten de les decisions del Parlament, la responsabilitat del Parlament, d'ERC i de Junqueras és crear les condicions perquè el Govern no continuï no fent cas del Parlament amb aquestes polítiques".

En la mateixa línia, els ecosocialistes portaran la venda de les dades sanitàries a la Comissió Europea. L'eurodiputat d'ICV, Ernest Urtasun, denunciarà aquesta operaciò davant les institucions europees per possible incompliment del dret comunitari.

Més continguts de