Política 07/06/2017

Pep Guardiola llegirà el manifest pel referèndum en la mobilització de les entitats de diumenge

El clam sobiranista tindrà lloc un cop anunciada la data i la pregunta de la votació

Ot Serra
3 min
Neus Lloveras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez

BarcelonaL'exentrenador del Barça Pep Guardiola serà el convidat especial de la mobilització que ANC, Òmnium i l'AMI han convocat per a aquest diumenge, 11 de juny, a Montjuïc. Guardiola, que va tancar la llista de JxSí per Barcelona, s'encarregarà de llegir un manifest a favor del referèndum i del dret a decidir. "Sense idolatrar-lo, sabem que és un símbol", ha dit el president de l'ANC, Jordi Sànchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho han anunciat aquest dimecres les entitats sobiranistes en una roda de premsa conjunta prèvia a aquest acte, que tindrà lloc davant les quatre columnes de Puig i Cadafalch, que Sànchez ha qualificat d'"emblemàtiques". Segons ha explicat, l'acte durarà entre una hora i una hora i mitja, tindrà una posada en escena "austera" i comptarà també amb les intervencions dels portaveus de les tres entitats. La presència del Govern encara no està confirmada, tot i que Sànchez ha anunciat que hi haurà un "contacte directe" properament per sondejar si hi assistiran.

Les entitats confien que la mobilització es produirà un cop anunciada la data i la pregunta per part del Govern. "Tindrem un acte amb data i pregunta ja formulada", ha assegurat Sànchez, que ha recordat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va dir dimarts, en la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum, que "aviat" faria públiques aquestes qüestions. En aquest sentit, Sànchez s'ha mostrat convençut que el president posarà les urnes. "Probablement, el que haurem de dir és: Rajoy, no ens tregui les urnes".

Al seu torn, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha subratllat que és l'estat espanyol "qui aplica la via unilateral quan diu no a tot i insisteix a no parlar de res". La mobilització d'aquest diumenge ha de servir, segons ha apuntat, per donar suport al Govern, després del seu compromís de convocar el referèndum un cop frustrada la via del pacte amb l'Estat.

El president de l'entitat cultural ha negat que Catalunya en Comú estigui relegant el referèndum a una repetició del 9-N i, en qualsevol cas, ha assegurat que les entitats no preveuen aquest escenari. "No tindria sentit un altre 9-N i crec que ningú està parlant d'això", ha avisat, abans de reiterar que la participació és el que farà vinculant la consulta. "Ha de tenir conseqüències l'endemà de la votació", ha sentenciat.

En relació amb la proposta de la CUP que el Pacte Nacional pel Referèndum creï un espai de debat sobre el 'sí' i el 'no' a la independència, Sànchez ha vist "interessant" la iniciativa i ha assenyalat que les entitats també han de tenir un paper per crear aquest espai. Els portaveus de les entitats també han aprofitat per deixar clar el "clam unànime" que hi va haver en la reunió del Pacte a favor del referèndum. "No hi va haver divisió", ha alertat Cuixart.

A parer de les entitats, també és necessari que el Govern faci un referèndum amb garanties, tal com demana el sector dels comuns. Jordi Sànchez ha avisat, però, que les garanties no es podien anunciar fins que es donés per tancada la via del pacte i ha instat l'executiu a "donar totes les explicacions que pertoquen, també en seu parlamentària" perquè la ciutadania conegui com funcionarà la votació. "No entendríem que el Govern prengués posició en la resposta del referèndum", ha advertit també Sànchez.

També ha tingut paraules per la decisió del Tribunal de Comptes de jutjar els impulsors del procés participatiu del 9-N, després que la via penal ja castigués amb la inhabilitació Mas, Ortega, Rigau i Homs. "Només poden fer joc brut i fer-nos por, perquè democràticament no ens aturaran", ha advertit, i ha denunciat la voluntat "d'aniquilar" els responsables polítics del Procés. En aquest sentit, Sànchez s'ha mostrat convençut que "el president posarà les urnes" i que, probablement, el que haurem de dir és: "Rajoy, no ens tregui les urnes".

Les entitats sobiranistes ja van anunciar la mobilització d'aquest diumenge pocs dies després de demanar al Govern que posés data i pregunta per al referèndum. "L'acte serà en certa manera una continuació de l'acte del 27 de maig, on vam demanar la data i la pregunta", ha reconegut la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras. La manifestació es produirà, segons el que es preveu, dos o tres dies després que Puigdemont concreti el quan i el què de la consulta, de manera que obrirà la porta definitivament a la campanya pel 'sí' amb un horitzó temporal ja fixat.

stats