Política 27/06/2012

Margallo admet que no pot forçar les comunitats autònomes a tancar les seves delegacions exteriors

Diu que Catalunya "està en converses" per incorporar el funcionari que té a la Unesco a la representació espanyola

Acn
2 min

BarcelonaEl ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha admès aquest dimecres que el govern espanyol no pot obligar les comunitats autònomes a tancar les seves "ambaixades" a l'exterior. En resposta a una pregunta d'UPyD a la sessió de control del Congrés dels Diputats, Margallo ha afirmat que en la qüestió de les ambaixades "el primer que cal saber és què és el que el govern pot fer o no pot fer", perquè "el Tribunal Constitucional reconeix a les comunitats autònomes la potestat d'establir representacions a l'exterior" i aquest "és el marc legal en què ens movem".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre d'Exteriors ha apuntat que personalment considera que el fet que les comunitats autònomes tinguin representacions a altres països "no és una bona idea", i per aquest motiu ha "convidat" les comunitats autònomes a integrar les seves representacions a les ambaixades o delegacions comercials de l'Institut de Comerç Exterior, un fet que "permet sinergies" i fa que tinguin a la seva disposició immediata l'ambaixador, "que és qui obre les portes a les autoritats" dels països.

Fins al moment només s'hi han sumat els governs de la Rioja, Castella-Lleó i País Valencià, mentre que "està pendent de signatura però molt avançat" el procés amb Galícia, i Extremadura, Aragó i Navarra han mostrat la seva disposició a acceptar l'oferta del ministeri. Segons Margallo, el País Basc ha afirmat que ho abordarà a la Comissió Bilateral, i Catalunya "està en converses per incorporar el funcionari que té a la Unesco a la representació espanyola".

Margallo ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta d'UPyD, que li ha retret que s'excusi "en una sentència del segle passat" en un moment en què la "crisi s'endú certeses tan acceptades com la de la sanitat universal". La formació de Rosa Díez ha demanat a l'executiu espanyol que posi punt final a aquesta despesa "supèrflua" dels territoris i ha lamentat que el govern espanyol no vulgui "imposar" el tancament de les "ambaixades" als territoris.

Margallo ha reiterat que el seu govern ha d'acatar la Constitució, que "no és una excusa" sinó "un mandat imperatiu". "Perquè no s'interpretés això com uns decrets de Nova Planta a Espanya, jo que sóc molt espanyol, estem incorporant els seus representants a les delegacions de la Unió Europea on no es justifica per cost i per eficàcia una presència pròpia". Aquest esforç, ha dit, "és el que convidem a fer a les comunitats autònomes però jo no els puc forçar a fer una cosa que la Constitució no permet".

stats