DRET A DECIDIR
Política 03/02/2014

Les forces sobiranistes es garanteixen debatre la consulta a Madrid abans de l'estiu

CiU, ERC i ICV-EUiA registren al Congrés la petició del traspàs de competències per fer el referèndum, que ja va demanar el ParlamentEl portaveu de CiU ala cambra baixa, Josep Antoni Duran i Lleida, assegura que es podrandebatre entre finals d'abril i principis de maigEl portaveu de CiU ala cambra baixa, Josep Antoni Duran i Lleida, assegura que es podrandebatre entre finals d'abril i principis de maig

O. March / R. Mateos
2 min

BarcelonaCiU, ERC i ICV-EUiA ja han registrat al Congrés dels Diputats dues proposicions de llei –idèntiques, però amb procediments diferents– per demanar la cessió de competències per poder organitzar un referèndum a Catalunya. Les propostes són calcades a la petició enviada pel Parlament al Congrés a mitjans de gener. Són, de fet, "dues còpies de seguretat", segons les paraules del portaveu d'ERC a la cambra baixa, Alfred Bosch, per garantir que el PP no podrà impedir-ne el debat abans de l'estiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, tot i preferir que es debati la iniciativa original, aprovada pel Parlament, també ha justificat aquestes dues proposicions de llei −una signada pels tres caps de files de CiU, ERC i ICV-EUiA, és a dir Duran, Bosch i Joan Coscubiela, i l'altra amb la firma dels 22 diputats d'aquests grups− com a mecanisme de garantia perquè no s'obstaculitzi la tramitació de la proposta del Parlament. Segons Duran, el debat d'alguna de les tres iniciatives idèntiques que han arribat al Congrés es podria substanciar entre finals d'abril i principis de maig. Bosch també aposta perquè es discuteixi a l'abril, i en tot cas "no més tard de l'estiu".

“Demanem un referèndum consultiu, és a dir, no vinculant”, ha apuntat Duran, que ha considerat que el diàleg amb el PP serà pràcticament impossible “fins després de les eleccions europees”. “No es vol dialogar perquè no hi ha voluntat política”, ha afegit el líder d'Unió, que ha insistit que no és qüestió de legalitat perquè la consulta, creu, entra dins de la Constitució.

Bosch, de la seva banda, ha destacat que les propostes catalanes representen un "pont de plata parlamentari" per poder acordar la consulta dins d'un marc legal, com s'ha fet al Regne Unit amb el cas escocès.

“Demanem un referèndumconsultiu, és a dir, no vinculant”, ha apuntat Duran, que haconsiderat que el diàleg amb el PP serà pràcticament impossible“fins després de les eleccions europees”. “No es vol dialogarperquè no hi ha voluntat política”, ha afegit el líder d'Unió,que ha insistit que no és qüestió de legalitat perquè laconsulta, creu, entra dins de la Constitució.

stats