Política 06/06/2014

Duran, als militants d'Unió: "Confesso que no m'acabo de sentir còmode amb l'abstenció a la llei de successió"

El líder democristià puntualitza que tampoc s'hauria trobat còmode votant 'sí', i "encara menys" optant pel no

Ara
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida

BarcelonaEl líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, assegura a la seva carta web setmanal a la militància que no s'acaba de sentir "còmode" amb l'abstenció de CiU a la llei de successió que es votarà al Congrés dels Diputats l'11 de juny. "Us he de confessar que no m'acabo de sentir còmode amb l'abstenció, però, compte amb els titulars simplificadors: tampoc m'hauria trobat còmode votant 'sí', i encara menys optant pel no. La realitat, per polièdrica, és altament complexa, i resumir-la en una paraula és sempre arriscat. Assumeixo els costos del risc, però així és la vida en general, i ja no parlem de la política en particular", sosté Duran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En tot cas, ha de quedar clar que el pròxim dimecres no votarem si el príncep Felip ha d'assumir o no la condició de rei, i encara menys si estem a favor de la monarquia o de la república. Unió va néixer republicana i va ser lleial a la República en moments gens fàcils per exercir aquesta lleialtat a causa dels governs que la representaven. Però també va participar lleialment i activament en la consolidació de l'actual monarquia. I que consti que mai hem participat en conspiracions de restaurants a favor d'una tercera república per ser presidida per algun personatge de la dreta espanyola", es defensa Duran, que dedica gran part de la seva carta a justificar l'abstenció que van consensuar aquest dimecres amb el president de la Generalitat, Artur Mas.

Aquesta abstenció, segons Duran, té molt a veure amb el fet que PP i PSOE no van convidar CiU a participar activament en la redacció de la llei de successió. "Només dic que quan es vulgui un pacte d'estat s'ha de convidar a participar a la cuina per fer el plat, i no només a taula per menjar-lo", defensa el cap de files de la federació a Madrid.

"Hi ha més raons que les formals? Sí. [...] L'estat que Felip VI heretarà com a rei està tractant Catalunya molt injustament. Ell ho sap. I aquest estat no pot esperar que la nostra actitud en un debat d'estat sigui fer veure que no passa res. Passa, i molt, i, a més, el nou rei hi ha de ser molt sensible. Ja sé que depèn més del govern que d'ell, però no ho pot ignorar. Volem trencar ponts amb l'Estat amb aquesta votació? I fer-ho particularment amb la monarquia? No és exactament això, sense ignorar que hi ha molts ponts trencats. Simplement no podem fer veure que no plou i aixoplugar-nos en un edifici ple de goteres. Tant de bo que el nou rei pugui ajudar a reconstruir-lo", defensa Duran al final de la seva carta.

stats