Política 16/11/2013

Junqueras defensa el seu discurs i assegura que Brussel·les ha de saber que el procés català "no va de baixa"

El president d'ERC afirma que Catalunya "no es resignarà" a no poder exercir el seu dret a decidir i afirma que va "consensuar" el missatge llançat a Europa

Acn
3 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, a la jornada 'Els Ajuntaments d'ERC en el Procés d'Independència' celebrada a Arenys de Munt / ACN

Arenys de MuntEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha defensat la seva intervenció a Brussel·les i ha assegurat que Europa no ha de tenir només el punt de vista de l'Estat i ha de saber que el procés català "no va de baixa". "Quan toqui tornarem a Brussel·les i ens assegurarem que sentin allò que han de sentir perquè és evident és que el que nosaltres no farem és facilitar la feina d'aquells que volen que sentin una altra cosa", ha assenyalat Junqueras des d'Arenys de Munt.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Paral·lelament, el president d'ERC ha assegurat que Catalunya "no es resignarà" a no poder exercir el seu dret a decidir. "Que sàpiguen que nosaltres defensarem els nostres drets democràtics", ha puntualitzat Junqueras. "I ho farem a través de tots els camins de la democràcia i això inclou la mobilització d'una majoria social independentista", ha avisat el líder d'ERC, que ha tancat la jornada 'Els Ajuntaments d'ERC en el Procés d'Independència' davant de més de 150 alcaldes i regidors de la formació republicana.

Davant dels assistents, Junqueras ha insistit que la pregunta de la futura consulta "ha de ser clara i amb una resposta explícita". De fet, el president d'ERC considera que una de les amenaces al procés català passa per formular una pregunta "ambigua". "Si és ambigua i conté paraules com Estat propi l'endemà hauríem d'interpretar què significa Estat propi", ha avançat amb ironia Junqueras. "Nosaltres volem una pregunta a l'escocesa: Vostè vol la independència de Catalunya?", ha recordat el líder d'ERC, que ha reconegut però que es tracta d'una enunciat "no consensuat" per la majoria política favorable a la consulta. Segons Junqueras, la segona amenaça passaria perquè un cop hi hagi la pregunta "clara i amb resposta explícita" per a la consulta l'estat espanyol digués que no es pot votar. "No seria cap sorpresa però el que no podria ser és que la resposta catalana fos de resignació", ha alertat el president d'ERC, que ha apostat perquè l'Estat percebi "que per molt que digui que no podem votar nosaltres farem tot allò democràticament possible per fer-ho".

Pel que fa a la seva intervenció a Brussel·les, envoltada de polèmica per la seva amenaça de vaga general a Catalunya per aconseguir el dret a celebrar la consulta, Junqueras ha destapat que en els dies previs va intentar "consensuar" el missatge que volia donar a Europa. "No vull dir amb qui vaig parlar però em va assegurar que l'Estat trasllada a Brussel·les que això de Catalunya no anirà endavant i que ha estat una febrada temporal", ha explicat Junqueras als alcaldes i regidors d'ERC presents a Arenys de Munt. Segons el líder d'ERC, la seva obligació passava doncs per anar a Brussel·les i contradir la versió espanyola del procés català i assegurar "que no va de baixa".

Municipals del 2015, "decisives"

"Nosaltres no acceptarem una mala pregunta i no ens resignarem a no poder exercir la democràcia si l'estat espanyol ens diu que no la podem exercir", ha afirmat Junqueras, que ha defensat que això s'ha de manifestar a Catalunya i també a Brussel·les. "Quan toqui tornarem a Brussel·les i ens assegurarem que escoltin allò que han d'escoltar perquè és evident que el que nosaltres no farem és facilitar la feina d'aquells que volen que escoltin una altra cosa", ha reblat el líder d'ERC, que finalment ha destacat el paper clau dels ajuntaments en tot el procés cap a la independència. "Estigueu preparats. Si tot surt perfecte el 2014, l'any 2015 hi haurà molta feina per aixecar el país", ha aventurat un Junqueras que considera "decisives" les municipals del 2015.

stats