Política 11/01/2018

Junqueras demana el trasllat urgent a una presó catalana

El líder d'ERC també ha demanat permisos per assistir al Parlament

Marc Toro
2 min
Oriol Junqueras ‘Suspicious minds’
 Elvis Presley

BarcelonaDesprés que el Tribunal Suprem denegués divendres passat la llibertat a Oriol Junqueras, la seva defensa va engegar ahir el pla B perquè el vicepresident del Govern pugui exercir com a diputat electe. En un escrit remès al tribunal, el lletrat Andreu Van den Eynde demana “l’autorització per al trasllat urgent” de Junqueras a una presó catalana i permisos perquè, de moment, pugui assistir al Parlament a les sessions constitutiva (17 de gener) i d’investidura, que s’ha de celebrar com a molt tard el 31 de gener.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’advocat, que recorda que la presó d’Estremera és a 650 quilòmetres de la cambra catalana, proposa l’ingrés del líder d’ERC a Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, que queda “a prop del seu domicili”, o a un altre centre penitenciari que depengui de la Generalitat. Els seus arguments es basen en el fet que entre els drets que no són objecte de restricció en situació de presó provisional “hi ha els drets polítics”. “Un diputat electe ha de poder exercir les seves funcions polítiques essencials”, insisteix Van den Eynde, que afegeix: “Tot i que l’empresonament faci incompatible l’assistència diària a la cambra legislativa o la seva participació en les comissions parlamentàries (en què podria ser substituït), no pot implicar la inassistència al ple ni la pèrdua del seu vot”. En cas contrari, sentencia l’advocat, la seva absència “modificaria l’aritmètica parlamentària i alteraria la voluntat popular”.

L’escrit presentat al Suprem remarca la importància de la participació de Junqueras en la constitució del Parlament i en el ple d’investidura, “sempre a través de l’articulació de les mesures de vigilància que es considerin adequades”. En el primer cas, s’assenyala que la seva presència és “insubstituïble” perquè el seu vot determinarà la majoria en l’elecció de la mesa de la cambra. Pel que fa a la sessió d’investidura, prevista per a la setmana del 29 de gener, es reitera que el vot del líder d’ERC és “indelegable” i que “la seva funció al ple no pot ser substituïda”. Malgrat que en l’escrit entregat ahir només se sol·liciten els permisos per a dues sessions plenàries, el text explicita que se’n demanaran més a mesura que es vagin convocant els successius plens al llarg de la legislatura.

Implicaria una reducció de costos

Van den Eynde deixa molt clar que “el trasllat no entorpiria de cap manera la instrucció” del cas perquè no hi ha “cap diligència personal pendent” que impliqui la presència de Junqueras al Suprem i que, en cas que fos necessari, el pres polític podria atendre el tribunal mitjançant “sistemes de videoconferència” o trasllats “excepcionals”. L’acostament del vicepresident a Catalunya, a més, implicaria una “notable reducció de costos” de desplaçament i vigilància, apunta l’advocat. I apel·lant a la presumpció d’innocència del seu client basant-se en normes com les Regles Nelson Mandela per al tractament de reclusos de l’ONU, també destaca que el trasllat a Catalunya permetria a Junqueras “estar a menys distància de la seva esposa i els seus fills”.

Junqueras formalitza la petició per ser traslladat a una presó catalana
stats