Política 30/06/2017

Junts pel Sí i la CUP explicaran la llei del referèndum dimarts al matí al Parlament

L'acte estarà obert als 135 diputats de la cambra. A la tarda el Govern exposarà públicament els preparatius de la consulta al Teatre Nacional de Catalunya

N.orriols / G.pruna
3 min
El Parlament haurà de dirimir les diferències entre Junts pel Sí i la CUP en els pressupostos.

BarcelonaEls pròxims dies es desvetllaran incògnites sobre els preparatius i l'empara legal del referèndum. Abans de l'acte en què el Govern exposarà els detalls logístics de la consulta al Teatre Nacional de Catalunya, Junts pel Sí i la CUP presentaran al matí a la cambra catalana la llei de referèndum als diputats. Hi estaran convidats els 135 electes de la cambra parlamentària. Els encarregats d'explicar-la, segons les fonts consultades, seran dos diputats de la CUP i dos de Junts pel Sí. L'acte serà a les 12.30 h a l'auditori del Parlament, hi haurà una part expositiva i torn de preguntes si els diputats ho volen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, la majoria independentista separa la feina del Govern i el Parlament en la preparació del referèndum i també apaivaga les crítiques provinents dels seus propis grups per l'hermetisme amb què s'ha portat la cobertura jurídica de la consulta i les crítiques de manca de transparència de l'oposició.

Després d'aquesta explicació dimarts al matí a la cambra catalana, en l'acte del Teatre Nacional de Catalunya serà el Govern qui posarà llum en totes les qüestions logístiques de referèndum que encara estan en l'aire: el cens, les urnes, els col·legis electorals o les paperetes.

Incomoditat per l'hermetisme

Fins ara només un grup molt reduït de dirigents dels dos grups parlamentaris ha estat al dia dels treballs entre JxSí i la CUP pel que fa a la cobertura legal que l'independentisme vol donar al referèndum, un hermetisme que havia generat cert malestar dins del grup majoritari a la cambra, format per diferents partits alguns dels quals no estan representats en el nucli dur que ha treballat en la llei del referèndum i de transitorietat jurídica.

Fonts parlamentàries apuntaven els últims dies la seva incomoditat per no poder accedir al contingut de dues lleis que són clau per a la celebració del referèndum i que -amb la fiscalia i el Tribunal Constitucional pendents de cada pas del Procés- poden acabar tenint conseqüències per als 72 parlamentaris independentistes. Aquesta reunió de dimarts, doncs, ha de servir en part per apaivagar aquests recels, ja que els diputats coneixeran la normativa abans de l'acte que se celebrarà a la tarda al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per fer públics els detalls del referèndum.

La normativa del referèndum

La legislació que ha d'emparar la consulta ha sigut objecte de debat entre les direccions dels grups parlamentaris. En un primer moment la llei que havia de donar cobertura jurídica al referèndum era la llei de transitorietat, en què es regulava també el pas de la legislació espanyola a la catalana. Però, finalment, per centrar el xoc amb l'Estat en la qüestió del referèndum i intentar també atraure els comuns, Junts pel Sí i la CUP han acordat separar les dues normes: una llei que doni cobertura a la Generalitat per fer el referèndum i l'altra que s'apliqui en cas que guanyi el 'sí'. De fet, és l'opció que defensaven els cupaires des d'un primer moment.

PP, PSC i Cs no aniran a l'acte

Tot i que l'acte està obert a tots els representants de la cambra, PP, PSC i Ciutadans ja ha anunciat que cap dels seus diputats hi assistirà. Tots tres afirmen que han rebut la invitació que han enviat Junts pel Sí i la CUP a tots els diputats. En el text, al qual ha tingut accés l'agència Efe, s'exposava: "El grup parlamentari de JxSí i la CUP us convidem a l'acte de presentació de les iniciatives parlamentàries que es presentaran pròximament amb l'objectiu de la realització del referèndum de l'1 d'octubre i de les conseqüències jurídiques i polítiques del seu resultat i la seva aplicació".

El líder dels populars catalans, Xavier García Albiol, ha qualificat l'acte de "reunió de partit" en la qual Junts pel Sí i la CUP pretenen explicar la llei que ha d'emparar el referèndum legalment, però que per a Albiol se situa "al marge de les normes parlamentàries". A través d'un comunicat, el dirigent popular també ha anunciat que el PP demanarà la compareixença de Carles Puigdemont al ple del Parlament "perquè expliqui la llei de ruptura que estan preparant d'amagat". Considera que és al ple on el president de la Generalitat hauria de presentar aquesta llei, ja que és on "els representants de la ciutadania interpel·len, presenten lleis i es voten". Fer-ho a l'auditori del Parlament, per a Albiol, suposa "l'enèsim intent de silenciar l'oposició".

Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, s'ha referit a aquesta qüestió a Twitter, quan en resposta a un altre tuit que l'interpel·lava sobre aquesta convocatòria, ha assenyalat: "Aquest serà el nou tipus de debat parlamentari en la nova República?"

stats