Justícia i el fiscal general de l'Estat, les peces més complicades per a Sánchez

El secretari general de la Moncloa, Félix Bolaños, s'encarrega d'entrevistar els candidats

Pedro Sánchez es vol prendre més temps per dissenyar el govern, fins al punt que es parlava, després de la seva investidura, de la possibilitat d'ajornar la primera reunió del nou gabinet, que es donava per feta per a aquest divendres. El secretari general de la Presidència, Félix Bolaños, ha assumit l'encàrrec d'entrevistar els ministrables. És el primer filtre.

Al PSOE i al gabinet de presidència de Sánchez ha caigut malament la filtració dels ministres d'Unides Podem, de manera que, segons les fonts consultades per l'ARA, Iván Redondo ha volgut frenar la deriva d'un govern de fraccions, potser perquè Sánchez vol calibrar més detingudament la composició del govern.

Els dos llocs més difícils, segons les fonts consultades per l'ARA, són el tàndem del ministeri de Justícia i la Fiscalia General de l'Estat. Pedro Sánchez va decidir, ja fa setmanes, substituir Dolores Delgado i omplir la vacant de la fiscal general de l'Estat, María José Segarra, un buit que es produeix al cessar el govern.

Quan el candidat a president va parlar a l'inici del seu discurs d'investidura de les "últimes travetes" i, més tard, de les "estratagemes jurídiques", en al·lusió a la decisió de divendres 4 de la Junta Electoral Central d'inhabilitar el president Quim Torra com a diputat per propiciar la seva destitució i d'inhabilitar Oriol Junqueras com a eurodiputat aplicant perversament la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), reflectia la preocupació per la cartera de Justícia i la Fiscalia General de l'Estat. Sánchez ha arribat a la conclusió que el nomenament de Segarra, promogut per la ministra Delgado, ha donat lloc a la fiscal general amb menys pes polític i judicial dels últims anys.

Segons les fonts consultades, es tractaria, doncs, de trobar el tàndem adequat. Bolaños és, segons s'ha apuntat, el primer filtre. I els candidats per als dos llocs han passat per la Moncloa. Però la decisió encara no està presa.

Per a Afers Estrangers, el candidat natural seria el diplomàtic socialista José Manuel Albares, secretari general d'Afers Internacionals de la Moncloa, el dissenyador de l'agenda exterior del president, però s'ha creuat en el seu camí Cristina Galliach, Alta Comissionada per a l'Agenda 2030. Albares està disposat a ser ministre, però si no ho aconsegueix té previst marxar a París per ser ambaixador a França, tenint en compte que allà és on resideix la seva família. Això suposaria una pèrdua per a Pedro Sánchez, que, precisament, porta cert temps buscant un substitut d'Albares a la Moncloa.

El disseny original és el de tres vicepresidents, amb Carmen Calvo en la tasca política, Nadia Calviño en l'econòmica i Pablo Iglesias en la d'assumptes socials i agenda 2030. Al seu torn, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, seguiria amb la seva cartera, a la qual s'afegiria la de portaveu de govern.

L'únic ministeri per a Unides Podem que tindria secretaria d'estat seria el d'Igualtat, que ocuparà Irene Montero. Seria la secretaria d'estat d'Igualtat i Lluita contra la Violència de Gènere.