Política 05/05/2018

Els diputats de JxCat viatgen a Berlín per reunir-se amb Puigdemont per abordar la investidura

El grup parlamentari debatrà entre proposar que s'investeixi Puigdemont, un quart candidat i forçar eleccions

Agències
2 min
Puigdemont convoca JxCat a Berlín per desfer els dubtes de la investidura

BarcelonaEls diputats de JxCat viatgen avui al matí a la capital alemanya per trobar-se amb Carles Puigdemont. Els primers parlamentaris en arribar a l'aeroport del Prat han sigut Gemma Geis i Toni Morral. El grup parlamentari vola en dos vols diferents amb destinació a la capital alemanya, i es reunirà amb el president a partir de les tres de la tarda a l'hotel Park Inn by Radisson Berlin City West. Els diputats tornaran a Catalunya al llarg del diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la reunió s'abordaran els pròxims passos a seguir de cara a la investidura, amb tres escenaris sobre la taula per debatre: proposar un quart candidat, insistir en Puigdemont després que el Parlament aprovés ahir la reforma de la llei de la presidència –que permet la investidura a distància– i forçar eleccions. La via del quart candidat és, per ara, la que sonava amb més força, sobretot a principis de setmana, tot i que ha perdut pes en les últimes hores. Així, podria ser que avui no hi hagi res en ferm en aquest sentit i que no surti el nom del quart candidat. Des de la formació independentista majoritària insisteixen que es tractaria d'un "president transitori", que hauria d'acceptar Puigdemont com a "president legítim" des de l'"exili". De fet, JxCat preveu intentar investir de nou el seu líder al llarg de la legislatura, un cop ja s'hagi format el nou executiu.

Només falten 17 dies perquè acabi el termini per poder investir un president, i cada cop més veus consultades de JxCat reconeixen que caldrà abordar, a partir d'aquest cap de setmana, el nom d'un quart candidat que desbloquegi la situació i serveixi per formar govern. Aquests dies ha recobrat força el nom d'Elsa Artadi, que ha suscitat els suports públics del mateix Sànchez (JxCat), ERC, Òmnium Cultural i, el més important, el PDeCAT, un partit del qual Artadi es va donar de baixa.

Una de les possibilitats és insistir en les candidatures dels tres noms que JxCat ja ha posat damunt la taula: el mateix Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull –els dos últims empresonats a Madrid–, argumentant l'aval de l'ONU per a l'expresident de l'ANC i que el conseller de Presidència destituït té pendent la segona votació de la seva investidura.

La reunió d'avui tindrà lloc 18 dies després de l'anterior, també a Berlín. La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, i el vicepresident primer de la mesa, Josep Costa, ja van viatjar la setmana passada a la capital alemanya per reunir-se amb Puigdemont. Abans de pujar a l'avió, Artadi ha dit a TV3 que l'aprovació de la llei de la presidència "obre nous escenaris".

"Això és el que valorarem aquest cap de setmana a Berlín", ha explicat la portaveu de la llista del president. La diputada, a més, ha detallat que de la reunió d'avui n'hauria de sortir "un itinerari, com afrontem el que seran els pròxims 15 dies, com reflexionem com hem de fer República. No es tracta només de fer investidura, govern sí o govern no, es tracta de reflexionar, govern per fer què".

stats