Política 22/12/2020

Borràs promet un "govern fort i eficaç" per fer front a la crisi i "culminar" l'1-O

El partit de Puigdemont dona el tret de sortida a la precampanya des de Sabadell

Núria Orriols Guiu
3 min
Borràs promet un "govern fort i eficaç" per fer front a la crisi i "culminar" l'1-O

BarcelonaDesprés de les primàries que van servir per situar Laura Borràs com a candidata a la presidència de la Generalitat i triar els llocs de sortida a totes les demarcacions, JxCat ha volgut fer un acte en què ha presentat oficialment les cares visibles de la formació a les eleccions al Parlament del 14 de febrer. El mateix dia que ha quedat dissolta la cambra catalana, el partit ha donat el tret de sortida a la precampanya electoral amb una trobada a la plaça Major de Sabadell amb la candidata Borràs, el cap de llista a Lleida, Ramon Tremosa; el número u a Tarragona, Albert Batet, i Gemma Geis, que encapçalarà la llista a Girona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La candidata ha definit JxCat com el partit de la "triple ambició": "Som els del govern fort i eficaç per a la ciutadania en un moment de crisi sanitària i social [...]. El de l'ambició per a la cura de les persones i també els de l'ambició nacional", ha dit en tota una declaració d'intencions sobre els eixos sobre els quals pivotarà la campanya de Junts. La candidata ha assegurat que serà "fidel al mandat de l'1 d'Octubre" i s'ha compromès a "culminar-lo". "Tot el que ha passat fins ara [en el Procés] té sentit si continuem fent passos ferms cap a la Catalunya independent", ha afirmat Borràs.

Borràs promet un "govern fort i eficaç" per fer front a la crisi i "culminar" l'1-O

Més enllà del Procés, la candidata de Junts ha fet èmfasi en la crisi sanitària i el necessari "equilibri" amb l'economia, ara que diversos sectors –com el de la restauració– estan en peu de guerra per les restriccions del Govern format per JxCat i Esquerra. "És tan important saber gestionar la crisi sanitària com generar les condicions econòmiques per tirar endavant", ha afirmat.

Per a Borràs la solució no són "només les subvencions", sinó també generar "oportunitats" per a l'endemà. Segons la candidata de JxCat, el problema no és que Catalunya sigui un "país pobre" sinó que és un "país espoliat". En aquest sentit, ha rebutjat una gestió "centralitzada" de la pandèmia i dels fons europeus, mostrant-se crítica amb les polítiques que ha dut a terme fins ara el govern espanyol. De fet, Tremosa, que també ha pres la paraula, ha criticat la manera com vol repartir els diners procedents de la Unió Europea l'executiu de Pedro Sánchez: s'ha mostrat preocupat perquè creu que acabaran a les grans empreses.

Borràs ha fet l'acte acompanyada dels principals candidats del 14 de febrer. A més dels caps de llista de totes les demarcacions, hi havia l'empresari i fins ara president de la Cambra, Joan Canadell, que serà el seu número dos per Barcelona, i la tercera de la candidatura, Elsa Artadi. Per Girona també hi havia l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas (que anirà darrere de Geis), i Mònica Sales, número dos de Batet a Tarragona. "Som transversals", ha reivindicat Laura Borràs, i ha presumit del "millor equip possible" del 14-F per governar.

Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu després d'una roda de premsa a Berlín, Alemanya

El rol de Puigdemont

Malgrat presentar els principals caps de llista de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida, JxCat no ha revelat el paper que tindrà l'expresident Carles Puigdemont a la candidatura. Segons fonts del partit, està previst que el rol del líder del partit es conegui aquesta setmana: en les últimes setmanes s'ha valorat que encapçali la candidatura a Barcelona o vagi de número dos fent tàndem amb Laura Borràs, així com la possibilitat de convertir-se en el cap de llista per Girona.

Des de la direcció li han fet arribar que la seva preferència és que sigui el primer de la llista de Barcelona, malgrat que les mateixes fonts asseguren que "respectaran" la seva decisió. Sigui com sigui, aquest cop Puigdemont no serà el candidat efectiu a la presidència de la Generalitat.

stats