Política 13/02/2018

Creix la tensió entre JxCat i ERC per la investidura

L'entorn de Puigdemont expressa "perplexitat" per les decisions de Roger Torrent i els republicans responen que no entenen les crítiques

Marc Toro / Núria Orriols / Aleix Moldes
3 min
Els portaveus Elsa Artadi i Eduard Pujol al Parlament.

BarcelonaLa tensió entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC ha augmentat aquest dimarts arran de la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, de recórrer a Estrasburg les mesures del Tribunal Constitucional (TC) contra la investidura de Carles Puigdemont. Malgrat que pugui semblar favorable als interessos de Puigdemont, no ho és, segons el grup de JxCat. Després de l’anunci, el portaveu adjunt de la llista del president, Eduard Pujol, s'ha mostrat "perplex" i ha demanat a Torrent que abans de fer qualsevol acció que afecti els drets fonamentals de Puigdemont ho comuniqui abans a l’interessat i a l'equip de juristes que treballa en l’estratègia judicial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu adjunt, que ha comparegut amb la diputada Gemma Geis, ha afirmat que l'acció "xoca amb estratègies de legítima defensa" del president de la Generalitat. "Estem treballant amb molta discreció", ha considerat Geis, que ha recordat que el mateix grup està estudiant la manera d'acudir a Estrasburg i fer-ho amb èxit. "La decisió s'ha pres de manera unilateral i arbitrària", ha criticat Pujol, que, tot i això, no ha dubtat de la “bona fe” de la decisió de Torrent. "S'ha de treballar bé, s'ha de cosir (...) Amb diàleg ens hauríem trobat més còmodes", ha afirmat Pujol.

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, a la sala de premsa del Parlament

ERC no ha trigat a respondre expressant la mateixa "perplexitat" per les crítiques de JxCat. El portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, ha assegurat que el moviment de Torrent "és una idea de JxCat". "Estem perplexos de comprovar que quan Torrent tira endavant la seva proposta també s'endú retrets", ha lamentat Sabrià: "Això no és seriós ni és just", ha dit des de la sala de premsa del Parlament.

De fet, Sabrià ha atribuït al vicepresident primer, Josep Costa, la idea de recórrer al TEDH, que finalment Torrent ha acabat acceptant. Les negociacions entre JxCat i ERC per la investidura es reprendran aquest mateix dimarts, segons ha avançat Sabrià, després de 54 dies de desacord i amb la tensió creixent, especialment des que Torrent va ajornar el ple d’investidura. Aquest dimarts els republicans han insistit que el recurs al TEDH es fa precisament per garantir el dret de Puigdemont a ser investit i lamenten les crítiques dels seus socis.

Sense motius per deixar la llei de presidència al calaix

Però la qüestió del TEDH no és l'únic motiu de conflicte amb ERC. JxCat manté que el seu candidat és Puigdemont i que "no cal anar a buscar vies a Estrasburg" per trobar les "garanties" per investir-lo. "Ja teníem la majoria parlamentària per investir-lo el 30 de gener", ha dit, i ha recordat que es va ajornar el ple. I, en aquest punt, ha fet referència a la decisió de Torrent d'aquest dimarts de deixar fora de l'ordre del dia la qualificació de la reforma de la llei de presidència, una iniciativa que segons JxCat busca la manera d’investir Puigdemont a distància legalment. "No hi havia cap motiu per no tractar-la [la reforma de la llei]", ha afirmat Geis, que ha defensat que el registre es va fer correctament a la cambra i que, per tant, avui tocava abordar-la a la mesa.

En aquest sentit, han presentat la decisió de Torrent com a unilateral i han deixat clar que no la comparteixen. JxCat defensa que la tramitació de la reforma és legal i que impulsaran totes les vies necessàries per investir Puigdemont. "No ens mourem del compromís adquirit", ha defensat Pujol.

stats