Política 10/07/2017

L'ANC reclama a JxSí i la CUP que incorporin una protecció més explícita dels funcionaris en la llei del referèndum

L¡Assemblea i la Intersindical-CSC reuneixen més de 300 treballadors públics per infondre'ls tranquil·litat davant l’1-O. Els asseguren que no se'ls podrà acusar ni de prevaricació ni de desobediència perquè les decisions sempre les prendran "càrrecs polítics".

Ara / Acn
4 min
Uns 300 funcionaris participen en un acte conjunt de l'ANC i la Intersindical-CSC

BarcelonaLa sectorial de treballadors públics de l’ANC i la Intersindical-CSC han celebrat aquest dilluns una assemblea oberta a la que han acudit més de 300 funcionaris. La intenció de l’acte era infondre tranquil·litat i contrarestar els arguments de l’Estat que, segons ells, "desinformen i amenacen" els treballadors públics de cara al referèndum previst per a l’1 d’octubre. Ara bé, tot i estar convençuts que no es podrà acusar a cap funcionari de "desobediència ni de prevaricació", els organitzadors de l'acte han reclamat a JxSí i la CUP que incorporin una protecció més explícita dels treballadors públics en la llei del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La llei, que es va presentar la setmana passada al Parlament, incorpora un article específic sobre la protecció de les persones que s'han d'implicar en l'organització del referèndum: "Totes les autoritats, persones físiques i jurídiques que participin directament o indirectament en la preparació del referèndum queden emparades per aquesta llei". Un redactat que l'Assemblea confia que es modifiqui perquè la protecció dels treballadors públics resulti més evident. JxSí i la CUP no tenen previst aprovar la llei fins a finals d'agost.

Aquest dilluns, els responsables de les dues organitzacions han volgut explicar els motius legals i tècnics pels quals els treballadors públics "no han de tenir por" i poden col·laborar i participar de qualsevol preparatiu de l’1-O. I és que, tal i com asseguren el sindicat i l’Assemblea, els funcionaris "no han de patir" perquè ni la desobediència ni la prevaricació se’ls podran imputar, donat que les responsabilitats seran "sempre d’un càrrec polític" i l’Estat "no tindrà capacitat operativa per notificar personalment a tots els funcionaris". Amb tot, la sectorial de l’Administració Pública de l’ANC ha demanat al Parlament i els grups independentistes que perfilin més la llei del referèndum per tal de garantir la seva completa protecció.

L'acte d'aquest dilluns ha aplegat a 300 persones al Centre Cívic de les Cotxeres de Sants, a Barcelona, i han participat, a més de responsables de l’ANC i la Intersindical, els diputats de JxSí Maria Senserrich (PDECat) i Sergi Sabrià (ERC) i la diputada de la CUP Mireia Boya. La intenció ha estat traslladar als funcionaris que el seu lloc de feina no corre perill malgrat "les pors" que des de l’Estat i els sectors contraris al referèndum intenten llençar sobre l’administració pública.

Marc Sallas, dirigent de la Intersindical-CSC i responsable de les xerrades que el sindicat ha estat fent pels departaments de la Generalitat, ha afirmat que els treballadors públics "no han de tenir cap por de participar al referèndum, perquè estaran emparats per la llei i per un mandat democràtic que avala que aquest país té dret a decidir el seu futur". "Els treballadors podrien ser imputats per prevaricació i desobediència, bàsicament. I no són acusacions amb fonament", ha dit, tot afegint que "poden acusar qui vulguin però hi ha una base legal que permetrà defensar els treballadors públics".

I és que, segons la Intersindical i l’ANC, "les resolucions que podrien fer que algú prevariqués no estaran firmades i avalades per treballadors públics sinó per polítics". A més, contra la possibilitat de ser imputats per desobediència, asseguren que per poder-ho fer "la justícia ha de comunicar en temps i forma a cada persona què no pot fer en determinada situació" i, segons el sindicat, "l’Estat no té capacitat operativa real per portar a terme una notificació massiva als treballadors públics de forma individual de cara a l’1-O".

Suport als treballadors públics

Per la seva part, el president de l’ANC, Jordi Sánchez, ha volgut "expressar de manera clara i nítid" el suport als treballadors públics, i demanar-los que no cedeixin davant les pors perquè "les pressions que estan rebent, la gent que els coacciona, les veus que surten intimidant-los en la seva obligació de servei públic i obediència a la legalitat del Parlament, no poden ser mai la veu dels que surtin victoriosos en aquest combat que ells han començat".

"Teniu una gran responsabilitat: fer que ningú per la força torci la voluntat del nostre Govern legítimament i legalment escollit, que ningú per la coacció trenqui el mandat del Parlament, que ningú amb amenaces faci que els nostres servidors públics abandoni les seves responsabilitats", ha reclamat als funcionaris presents.

Al torn de preguntes, els treballadors presents han plantejat qüestions, sobretot, basades en quines represàlies podrien tenir si participen de l’1-O. És el cas, per exemple, de Jesús, un conserge d’un institut públic que ha assistit per saber què li pot passar si l’1 d’octubre treballa i obre les dependències perquè se celebri el referèndum. "Estic preocupat per si puc perdre el lloc de treball. La preocupació ve si pots tenir conseqüències o rebre una carta personalitzada", ha assegurat a l’ACN. Tot i això està segur que no passarà. Després de rebre les explicacions del sindicat, assegura que "els funcionaris de la Generalitat no perillen com els de l’Estat". "A nosaltres ens hauria d’amonestar la Generalitat i això no ho faran. L’Estat pot intentar-ho contra alts càrrecs però no contra nosaltres", afirma.

stats