Publicitat
Publicitat

EUSKADI BUSCA LA PAU

L'Audiència Nacional absol Txeroki per manca de proves en el seu primer judici a Espanya

Pel tribunal, l'únic resultat "objectiu i inequívoc" de les pericials realitzades "no és un altre" que l'estada de l'acusat en un habitatge a Amorebieta (Biscaia)

L'Audiència Nacional ha absolt avui l'exdirigent etarra Garikoitz Aspiazu, "Txeroki", de l'intent d'assassinat del vicepresident del Grupo Correo -actualment de Vocento- Enrique Ybarra, que va rebre un paquet bomba el gener del 2002, fets pels quals ha estat jutjat per primera vegada a Espanya. Es tracta de la primera sentència que rep Txeroki des del seu lliurament temporal a Espanya el passat 30 de maig, i en ella la secció quarta de la Sala Penal de l'Audiència Nacional considera que la càrrega de la prova ha estat insuficient i que no s'ha acreditat suficientment la seva participació en els fets.

Pel tribunal, l'únic resultat "objectiu i inequívoc" de les pericials realitzades "no és un altre" que l'estada de l'acusat en un habitatge a Amorebieta (Biscaia), llogada pel col·laborador d'ETA Gorka Martínez i que ocupaven els membres del comando Olaia: Txeroki, Idoia Mendizábal i Asier Arzalluz, els dos últims condemnats per aquests fets a 15 anys de presó. En aquest domicili es van trobar tres objectes -un raspall de cabells, un mapa i un sostenidor de Mendizábal -amb l'ADN d'Aspiazu-, si bé aquesta prova "no pot ser valorada" pel tribunal perquè no es va incorporar a la causa en el moment processal oportú, encara que, segons la sala, hi hauria "inalterabilitat de la conclusió ja assolida".

Per la sala tampoc ha estat prova suficient que s'hagi identificat l'escriptura de l'excap militar d'ETA amb el text manuscrit en una etiqueta que va aparèixer en una carpeta de color blau al pis d'Amorebieta, així com en uns mots encreuats trobat també en l'habitatge . En la sentència també es fa referència els documents intervinguts a l'exdirigent d'ETA Juan Ibon Fernández Iradi, "Susper", el desembre de 2002 a Tarbes (França), en què figuraven determinades accions realitzades pels taldes d'ETA i, en concret, hi havia un escrit que atribuïa al comando Olaia l'enviament de tres paquets bomba, un d'ells el de Ybarra.

"No obstant això, amb independència de qui eren els integrants d'un o altre ordre en aquelles dates, la conclusió a la qual els esmentats perits arriben és que l'enviament del paquet bomba per part de l'acusat no pot ser assumit com a acreditat pe l tribunal ja que no consta cap dada corroborada al llarg de la investigació realitzada ", afegeix el tribunal. Durant el judici, Txeroki es va negar a respondre a les preguntes de totes les parts després de desobeir en dues ocasions a la presidenta del tribunal, Ángela Murillo, que li va ordenar posar-se dret per declarar.

Txeroki ja va ser lliurat el setembre de 2009, també de manera temporal, per ser interrogat en relació a cinc de les vint causes que té obertes a l'Audiència Nacional. Entre els processos que acumula es troba l'atemptat de la T4 de Barajas, comès el 30 de desembre de 2006, així com l'encàrrec de traslladar a Madrid una furgoneta carregada amb més de 500 quilos d'explosius per cometre un atemptat l'any 2004.

21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT