JUDICIAL
Política 07/11/2014

La infanta Cristina, imputada per frau fiscal però no per blanqueig

El tribunal creu que hi ha indicis que va cometre delictes fiscals i pren una decisió que no assegura que la germana del rei vagi a judici però tampoc no ho impedeix

Antonia Artigues
2 min

PalmaL'Audiència de Palma no ha salvat la infanta Cristina del judici del cas Nóos però ha pres el camí més complicat, el que no assegura, però tampoc impedeix, que acabi al banc dels acusats. La sala segona, integrada pels magistrats Diego Gómez­Reino, Mónica de la Serna i Juan Giménez, ha estimat parcialment el recurs de la infanta i ha descartat que hi hagi indicis que puguin sostenir en contra seva una acusació de blanqueig de capitals però sí que reafirma la imputació per dos delictes fiscals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tribunal, en una interlocutòria de 160 pàgines, també ha confirmat la imputació, entre d'altres, del marit de la infanta, el duc de Palma Iñaki Urdangarín, i de l'expresident balear Jaume Matas, que, amb el cas Nóos s'enfrontarà al primer cas de gran magnitud de tots els que té oberts en contra. La confirmació de la imputació de la infanta per delictes fiscals no suposa directament que vagi a judici.

La infanta anirà a judici?

Ara, la següent passa serà la presentació dels escrits d'acusació per part del ministeri fiscal i la resta d'acusacions. En el cas de la infanta, el ministeri fiscal i l'advocacia de l'Estat -que defensa els interessos de la Hisenda Pública- ja han avançat que no formularan acusació en contra d'ella per delictes fiscals. Ara bé, sí que ho farà l'acusació popular de Manos Limpias, ara que l'Audiència li ha obert la porta a fer­-ho.

En rebre els escrits d'acusació ­en els que es concretaran els delictes i penes que es sol∙liciten per a cada imputat­, és el jutge que ha instruït el cas, José Castro, el que decretarà l'obertura de judici oral contra qui consideri que procedeix. Castro no pot obrir judici contra algú contra qui no es formuli acusació. I, contra la infanta, tan sols podria per delicte fiscal.

L'obertura de judici oral de Castro no és pot recórrer. Únicament es podria recórrer una resolució d'arxiu del cas per algun dels imputats. En aquest cas, resoldria definitivament l'Audiència. Per exemple, les acusacions podrien recórrer l'arxiviu decidit per algú per part de Castro. En haver­-se mantingut la imputació de delictes fiscals, podria entrar en joc la doctrina Botín, la que afirma que no es pot dur a judici ningú per delicte fiscal si només l'acusa una acusació popular i no ho fan ni el ministeri fiscal ni Hisenda com a perjudicada. Ens trobam en aquest cas. Castro pot resoldre-ho en l'obertura de judici oral o no. Potser la defensa de la infanta, si no es treu un as de la màniga, no podrà aferrar­-se a la doctrina Botin fins a les qüestions prèvies del judici del cas Nóos.

stats