Política 30/09/2019

Borràs (JxCat): "Torra i Puigdemont no necessiten cap mediació per trobar-se"

La diputada assegura, sobre la moció de censura que vol plantejar Cs, que no els fa por "l'activitat parlamentària" sinó "els que flirtegen amb el 155"

Anna Mascaró
3 min
La consellera de cultura Laura Borras a la comissio de cultura del Parlament

BarcelonaL'empresonament la setmana passada de diversos membres dels CDR acusats de terrorisme continua marcant l'agenda política en la vigília de l'1 d'octubre. Concretament, les filtracions als mitjans sobre la investigació, que es troba sota secret de sumari, han despertat sospites entre els partits independentistes, després que dissabte la Cadena SER publiqués una informació que relacionava els detinguts amb el president Quim Torra i l'expresident Carles Puigdemont. "El president Torra i Puigdemont no necessiten cap filtre ni cap mediació per trobar-se", ha assegurat aquest dilluns la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, que ha explicat que el seu grup demanarà explicacions sobre la qüestió a la diputació permanent del Congrés. "L'índex de qualitat democràtica d'un país també es mesura pel sistema judicial, i l'espectacle de filtracions és inadmissible", ha assegurat Borràs, i ha insistit que hi ha "maneres de corregir-ho i penar-ho" i el president no descarta posar-les en marxa si ho considera "oportú".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que Puigdemont denunciés ahir en una piulada el que considera una "guerra judicial" ('lawfare', o la utilització del sistema legal contra un enemic), i advertís que el pas de delicte de rebel·lió al de terrorisme pot servir per "intentar manipular el procés d'euroordre", avui Borràs ha lamentat la voluntat d'"embrutar la condició inequívoca i demostradament pacífica del moviment independentista", tot recordant el caràcter pacífic de l'1-O, i ha expressat la seva "solidaritat absoluta" amb els empresonats dels CDR.

"Qui té el monopoli de la violència i l'ha exercida és justament l'Estat", ha assegurat, i ha fet una crida a "trencar aquest fals relat". "Hi ha un poble, el poble català, determinat a poder decidir el seu futur –ha insistit–, i les persones que van fer-ho possible estan empresonades, acusades de violència". "És una anomalia democràtica, jurídica i humana de l'estat espanyol", ha sentenciat. JxCat se sumarà a les manifestacions unitàries per recordar l'1-O, sense fer actes propis. Respecte als presos dels CDR, ha avançat que el partit farà servir "tots els mecanismes" i ha recordat que ha registrat una sol·licitud de compareixença del ministre d'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, perquè expliqui l'operatiu de "500 guàrdies civils per detenir nou persones". Justament, Marlaska ha exigit aquest dilluns a Torra que condemni "la violència" dels CDR. D'altra banda, JxCat també ha registrat una bateria de preguntes al Congrés sobre els legionaris que aquest cap de setmana van ser vistos armats mentre consumien alcohol a Vilafranca.

Crispació amb Ciutadans al Parlament

La diputada al Congrés també ha valorat la proposta que aquest dilluns debat l'executiva de Ciutadans de plantejar una moció de censura a Torra, tal com ho va anunciar ahir la líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán. "L'activitat parlamentària no ens fa por, sinó els que la volen bloquejar i els que flirtegen amb el 155", ha dit Borràs.

El diputat de JxCat al Parlament Eduard Pujol l'ha acompanyat en la roda de premsa. Preguntat pels periodistes, s'ha referit a la situació de tensió viscuda a la cambra catalana entre els grups independentistes i Cs en l'últim ple, que va arribar a vincular l'independentisme amb el terrorisme. El president del Parlament, Roger Torrent, va acabar expulsant el president del grup parlamentari taronja, Carlos Carrizosa, de l'hemicicle després d'uns minuts de tensió, quan els diputats independentistes van entonar el crit de "llibertat" en suport als membres dels CDR empresonats. Pujol ha insistit que repetiria el crit de llibertat perquè està d'acord "amb els temps" i denuncia "l'excepcionalitat del moment".

stats