Política 08/01/2014

L'entorn dels presos bascos internacionalitza la manifestació de dissabte per la fi de la dispersió

El col·lectiu Tantaz Tanta ('Gota a gota') llança un vídeo amb una locució en anglès en què defensa el canvi de política penitenciària

Ara
2 min

Barcelona"Gota a gota (Tantaz Tanta) som mar": aquest és el lema del col·lectiu que prepara una manifestació multitudinària a Bilbao per dissabte i el títol del manifest que la convoca. L'objectiu és reclamar la fi de la dispersió penitenciària que s'aplica als presos polítics bascos –tots els vinculats amb ETA i el seu entorn– des de fa 25 anys, que els manté en presons que sovint són a més de 1.000 quilòmetres del seu lloc d'origen i del lloc on viu la família. Aquesta política penitenciària és una excepció del règim general, que indica que s'ha d'empresonar els condemnats tan a prop de casa seva com sigui possible.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reivindicació de la fi de la dispersió és històrica i ha pres més força des que ETA va anunciar la fi de l'activitat armada. És una reclamació que es considera bàsica des del punt de vista dels drets humans, i amb aquest argument l'entorn dels presos fa una campanya internacional per aconseguir aquest objectiu, per a la qual ha llançat el vídeo que veieu en aquesta pàgina.

La convocatòria recorda que "ETA va decretar un alto el foc definitiu el novembre del 2011" i que "avui, encara hi ha 527 presos i preses dispersats per presons d'Espanya i França, i cada família ha de fer una mitjana de 1.500 quilòmetres per a visites de 40 minuts". Un mapa mostra en el vídeo la distribució de les presons esmentades sobre tot el territori espanyol i francès.

Segons els organitzadors, es preveu que la mobilització de dissabte sigui "històrica, la més gran de les últimes dècades".

Tres dies abans d'aquesta mobilització –i una setmana i escaig després de saber la decisió dels presos d'ETA d'obrir la porta a la reinserció individualitzada–, s'ha produït una operació policial en què s'han detingut advocats i membres de col·lectius de suport als reclusos. L'Estat acusa de fer d'enllaç entre ETA i els seus presos per fer-los arribar instruccions.

stats