Política 07/10/2017

L’espanyolisme escalfa abans de manifestar-se a Barcelona

50.000 persones criden a favor de la unitat d’Espanya a la plaça Colón de Madrid

J.m.
2 min
L’espanyolisme escalfa abans de manifestar-se a Barcelona

Madrid“El separatisme català revifa el nacionalisme espanyol”. Aquest era el títol de l’article que signaven els dos corresponsals del New York Times a Espanya ara fa tres dies. La prova que els defensors de la unitat d’Espanya i contraris al referèndum i al Procés han decidit sortir al carrer com no ho havien fet fins ara la tenim avui als carrers de Barcelona amb una manifestació convocada per Societat Civil Catalana, amb el suport del PSC, el PP i Cs, que crida a “recuperar el seny”. Però, per si de cas, ahir aquests manifestants ja van anar escalfant motors en diversos punts de l’Estat, principalment a Madrid i Palma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la capital espanyola la Delegació del govern espanyol va xifrar en 50.000 els concentrats a la plaça Colón, que cridaven consignes com ara “Catalunya és Espanya”, però també “Puigdemont a la presó” i “Amb colpistes no es dialoga”, una frase similar a les declaracions que feia el vicesecretari de comunicació del Partit Popular, Pablo Casado, que ahir va assistir a la manifestació i va afirmar que “Catalunya no ha sigut mai independent i no ho serà mai”.

La concentració d’ahir a Madrid va ser organitzada per la Fundació Denaes, creada per “defensar la unitat de la nació espanyola”, tal com consta a la seva pàgina web. S’hi van adherir diverses entitats i organitzacions com ara Hazte Oir. En el cas de Palma, els manifestants van ser convocats per la Fundación Nacional Círculo Balear (FNCB) i sota el lema “España somos todos”. La manifestació a la capital balear, però, va acabar amb dos incidents. Els congregats van destrossar la parada de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca. A més, una dona va resultar ferida després que els manifestants li llancessin una pedra a la cara quan ella els va cridar “fatxes”.

“La majoria silenciosa”

Els congregats ahir a Madrid i Palma, però també els que avui es concentren a Barcelona, són els que des del Partit Popular i diversos mitjans de comunicació editats a Madrid han batejat com la “majoria silenciosa”. Així ho recordava ahir la presidenta de la Comunitat de Madrid -que ja va avançar que avui seria a Barcelona- quan va tuitejar que “la majoria silenciosa ha omplert Colón per defensar la llei, la convivència i l’orgull de país. Visca Espanya!”

Qui sí que va aclarir que avui no serà a la manifestació espanyolista de Barcelona és Isabel Coixet, que ahir ho va desmentir explicant que “és al·lèrgica als debats, a les manifestacions i a parlar en públic”. Coixet ho va haver de desmentir a través del seu compte d’Instagram després que Societat Civil Catalana anunciés la seva presència a la concentració.

La marxa espanyolista d’aquest diumenge a Barcelona transcorrerà sota el lema “Prou! Recuperem el seny!” i reunirà milers de persones d’arreu del territori espanyol. Només des de Madrid la conservadora Fundación Villacisneros ha organitzat una desena d’autobusos. Tot i això, Societat Civil Catalana defensa que el 90% dels manifestants seran catalans. A més, els mitjans de comunicació estatals com ara la televisió pública, Televisió Espanyola, i també Antena 3 ja han anunciat programacions especials per donar cobertura a la protesta. A Antena 3 l’especial informatiu s’ha programat amb el nom “Catalunya al límit”.

stats