Política 07/03/2018

Llarena es dona almenys 5 dies per decidir sobre la investidura de Sànchez

Amenaça de frustrar el ple: les parts podran presentar al·legacions fins dilluns mateix

Mariona Ferrer I Fornells / Núria Orriols
3 min
Imatge del Tribunal Suprem, a Madrid

Madrid / BarcelonaEl jutge Pablo Llarena no està disposat que el calendari del Parlament condicioni les seves decisions. I no té intenció de prémer l'accelerador per decidir a correcuita sobre la investidura de Jordi Sànchez, malgrat que la defensa del diputat de JxCat va demanar una resposta al més aviat possible. El Tribunal Suprem ha donat trasllat de l'assumpte aquest dimecres tant a la fiscalia com a l'acusació popular, representada per Vox, i a l'advocat de l'Estat perquè es posicionin en un termini de cinc dies sobre la petició del número dos de JxCat de sortir en llibertat per presentar-se a la investidura o bé, si no és possible, d'obtenir un permís per assistir a la votació. Això vol dir que podran presentar al·legacions fins dilluns mateix, el dia previst per al ple d'investidura, ja que durant la fase d'instrucció es considera que el cap de setmana és hàbil. Vox tenia intenció, inicialment, d'afanyar-se i informar demà mateix, però ara s'ho ha repensat i no descarta esgotar els terminis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Llarena podria prendre una decisió 'in extremis' el mateix dilluns o fins i tot dimarts, cosa que obligaria al Parlament a moure el dia del ple. El termini per presentar al·legacions comença demà i acaba dilluns, tot i que s'acostuma a deixar a les parts que registrin la seva posició a primera hora de l'endemà de la data límit. Fonts judicials, a més, apunten que els jutges acostumen a esgotar els terminis d'al·legacions; és a dir, encara que Llarena tingués la posició de Vox i de la fiscalia demà mateix -dijous- no decidiria res fins dilluns o dimarts.

El Suprem ha respost així al recurs de Sànchez presentat ahir dilluns en què demanava la seva posada en llibertat. El Tribunal Constitucional (TC) també ha respost aquest dimecres al recurs presentat en què demanava l'excarceració: manté de moment que no es pot suspendre la presó provisional de Sànchez, una decisió que no condiciona la posició de Llarena.

Fa setmanes que a Madrid es dona per fet que el Tribunal Suprem rebutjarà la petició de Sànchez, i la decisió de Llarena d'allargar els terminis s'ha interpretat com a una provocació cap al Parlament. Junts per Catalunya (JxCat) ja ha avançat que presentarà una querella criminal si el Suprem denega a Sànchez la petició d'assistir a la investidura.

Llarena també resoldrà sobre Cuixart i Forn

Juntament amb la petició de Sànchez, Llarena també resoldrà sobre les peticions de llibertat tant del conseller d'Interior, Joaquim Forn, com de Jordi Cuixart. El líder d'Òmnium va declarar a petició pròpia l'11 de gener, però la seva defensa volia esperar-se que es resolgués la investidura o bé que Sànchez presentés el seu escrit de demanda de llibertat per també registrar-lo. Sobre aquestes peticions, el jutge també ha preguntat a les parts.

JxCat: "Seria prematur ajornar el ple"

El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha dit que confia que abans de dilluns Llarena resoldrà sobre la petició de Sànchez d'assistir a la investidura. Al seu torn, el vicepresident del Parlament, Josep Costa, ha recordat que si no es dona llibertat a Sànchez se li pot concedir el permís per assistir a l’hemicicle. “Seria prematur ajornar el ple”, ha considerat sobre el temps que s’ha donat Llarena per decidir, i ha afegit que encara hi ha temps per resoldre la qüestió abans de dilluns.

El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, en canvi, veu una "mala decisió" que Llarena es doni temps per decidir si deixa que Jordi Sànchez surti de la presó i impossibiliti d'aquesta manera la seva investidura. Segons Campuzano, Sànchez "té les condicions per ser triat president de la Generalitat i no hauria de ser a la presó perquè no es donen els supòsits que a Espanya justifiquen la presó provisional".

El portaveu demòcrata ha dit que "no es poden limitar els drets dels milions de catalans que van votar i poden escollir Jordi Sánchez", però ha rebutjat opinar sobre quin escenari s'obre a partir d'ara, tot i que s'ha mostrat convençut que "les forces independentistes del Parlament tenen com a prioritat que hi hagi un Govern fort" i ha afegit que "les decisions que s'estan prenent justifiquen més que mai" la necessitat de conformar aquest executiu.

stats