Política 15/08/2018

Llarena demana empara al CGPJ arran de la demanda de Puigdemont

El magistrat del Tribunal Suprem creu que es posa en dubte la "imparcialitat" de la seva instrucció

Ara
2 min
El magistrat Pablo Llarena, en una imatge d’arxiu. L’endemà de les eleccions, el 22 de desembre, va anunciar noves imputacions que poden afectar les negociacions de Junts per Catalunya, ERC i la CUP sobre un pacte de govern.

BarcelonaPablo Llarena ha demanat empara al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) arran de la demanda civil que van interposar contra ell l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la resta d'exconsellers exiliats davant la justícia belga, segons avança 'El Español'. La demanda denuncia que el jutge instructor de la causa contra el Procés "vulnera el dret a un jutge imparcial i independent, a un procediment judicial equitatiu i a la presumpció d'innocència". La justícia belga havia citat el magistrat a declarar davant del jutge el 4 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Llarena ha enviat un escrit al CGPJ en què assegura que en la demanda interposada contra ell al juny es qüestiona la "imparcialitat" de la seva instrucció: "Pretén que sigui un tribunal belga el que examini la correcció de la meva feina", diu. A més, afegeix que, d'aquesta demanda, també se'n voldria "derivar una condemna per què es declari la lesió del dret a l'honor dels demandants, amb les conseqüències econòmiques derivades d'aquesta declaració: un euro per cada un dels demandants, més els costos del procés".

Al juny, el jutge degà de Madrid, Antonio Viejo, va decidir no cursar "per improcedent" la petició de la justícia belga perquè comuniqués al magistrat instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena la seva citació per al 4 de setembre davant d'un tribunal d'aquest país per prestar declaració. És precisament aquest fet el que el magistrat del Tribunal Suprem considera que demostra que la demanda té un caràcter "fraudulent": "Només té per objectiu treure de la seu natural la revisió dels actes de la justícia espanyola (que és la jurisdicció de la mateixa justícia espanyola) i fer-ho defraudant els instruments dels quals l'ordenament jurídic espanyol es dota per assegurar la independència de la meva funció: l'aforament davant del Tribunal Suprem i la prohibició que conté a la Llei Orgànica del Poder Judicial que puguin dirigir-se demandes directes contra jutges i magistrats per actuacions portades a terme en l'exercici de la seva funció".

Llarena argumenta que la llei impedeix que els ciutadans demandin directament un jutge pels danys causats en l'exercici de la seva funció. Es tracta, assegura, "d'una garantia comuna" en l'entorn de dret comparat europeu "per assegurar la independència dels jutges per la via d'assegurar la seva integritat patrimonial, que pot veure's greument condicionada per atacs dirigits per qui té la capacitat econòmica per forçar els jutges a invertir i posar en risc el seu patrimoni, havent de sufragar els costos de la seva defensa per desenvolupar una funció que no es porta a terme en interès propi o personal, sinó en la defensa dels interessos generals".

stats