ELECCIONS
Política 23/10/2014

Lluís Llach i Sergi López reclamen una candidatura àmplia independentista i anticapitalista

El manifest de la Crida Constituent reuneix més de 1.200 adhesions en quatre dies per unir en una mateixa llista les formacions de l'esquerra alternativa

Ara
2 min

BarcelonaEl músic Lluís Llach i l'actor Sergi López són algunes de les firmes destacades que ha rebut durant els primers quatre dies la "Crida a construir una candidatura unitària per la ruptura constituent", que es va fer pública dilluns. Des de llavors, més de 1.200 persones han subscrit un manifest que crida a configurar una llista "d’esquerres, radicalment democràtica" i que assumeixi la independència per obrir un "procés constituent popular on la gent pugui decidir-ho tot" i garantir que "la dignitat i el benestar de les persones estaran per sobre dels interessos privats, econòmics i financers".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text el van impulsar inicialment 86 persones implicades en moviments socials, culturals, polítics o sindicals, molts dels quals de l’entorn de la CUP, que insten a convocar una "assemblea que constitueixi l’espai per començar a articular i fer possible" una candidatura que "ha de permetre avançar cap a la ruptura constituent". Les organitzacions a què apel·len són bàsicament la CUP i Procés Constituent, però també d'altres com Guanyem o Podem. Entre els primers firmants s'hi troben el periodista Antonio Baños, els cantautors Juanjo Bosk, Meritxell Gené, Cesk Freixas, Quico Pi de la Serra i Jordi Montañez, l'escriptor Julià de Jòdar, l'actor Marc Martínez, l'activista Celestino Sánchez o els candidats de la CUP el 2012 per Girona i Tarragona, Lluc Salellas i Jordi Martí, respectivament. Durant aquests dies, a més de Lluís Llach i Sergi López, s'hi han adherit el professor Manuel Delgado i el dramaturg i director de teatre Sergi Pompermayer.

En un comunicat, els promotors de la Crida Constituent anuncien que presentaran la iniciativa aviat en "un gran acte" i recorden que insten a votar el 9-N "de forma massiva perquè cal guanyar aquest pols democràtic obert amb l'estat espanyol" i, a partir de l'endemà, convocar "unes eleccions que es presentaran com a plebiscitàries". Tot i això, rebutgen una candidatura nacional i en prioritzen una clarament independentista i d'esquerra alternativa. "Davant la convocatòria d'unes eleccions plebiscitàries nosaltres en proposem unes de constituents", apunten.

stats