Política 29/05/2018

L'oposició exigeix que Torra se sotmeti a una sessió de control al Parlament

Els lletrats estudiaran si es pot fer en absència del Govern sencer

Ot Serra / Aleix Moldes
2 min
Quim Torra dirigint-se al faristol en la segona sessió del debat d'investidura aquest dilluns.

BarcelonaEls partits de l'oposició reclamen que la setmana vinent tingui lloc la primera sessió de control al president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament. Ho han demanat a la reunió de la mesa d'aquest dimarts, i a la junta de portaveus posterior s'ha decidit que se sol·licitarà un informe als lletrats de la cambra perquè es pronunciïn sobre la viabilitat d'aquest ple en absència del Govern sencer. "En una situació de normalitat, es fan preguntes al president i als consellers", ha recordat la portaveu de Catalunya en Comú - Podem, Elisenda Alamany, en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de JxCat i ERC asseguren que amb l'aplicació de l'article 155 vigent, Torra no té les plenes competències com a president i rebutgen que pugui comparèixer en una sessió de control al Parlament. Hi ha posat veu la diputada de la principal formació independentista del Parlament Gemma Geis, que veu "increïble" que s'exigeixi una sessió de control a Torra. "Se'ns ha negat el dret als diputats a exercir el control del govern del 155, i aquests mateixos que no l'aixequen ara demanen a un president que vingui a comparèixer quan ha designat els consellers i no li han publicat al DOGC. Comprendran que és una incoherència", ha criticat.

En la mateixa línia, la diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha rebutjat una sessió de control de Torra mentre es mantingui el 155 i ha demanat "rigor" a la resta de forces de l'oposició. "A qui li pertoca donar compte de l'activitat que està duent a terme a la Generalitat de manera abusiva a partir del cop d'estat del 155 és a l'executiu de Mariano Rajoy", ha defensat la diputada Natàlia Sànchez, que ha titllat de "broma de mal gust" que s'exigeixi que Torra doni explicacions de la seva acció de govern quan ni tan sols s'ha aixecat el 155.

Uns arguments que no comparteixen des de les files de Ciutadans. "¿No està cobrant el sou públic? Doncs s'ha de sotmetre al control. ¿O és que només vol comparèixer davant d'un Parlament a l'estranger sense diputats constitucionalistes?", s'ha preguntat el portaveu del partit taronja, Carlos Carrizosa, en roda de premsa al Parlament. El número 2 d'Inés Arrimadas ha assenyalat que el lletrat major del Parlament, Antoni Bayona, ha expressat el "ple suport" a la petició de l'oposició a la reunió de la mesa i la junta de portaveus.

Des del PSC, la portaveu, Eva Granados, també opina que Quim Torra s'hauria de sotmetre a una sessió de control al Parlament. "Ha sigut investit i votat, ha pres possessió i, per tant, està exercint. La nostra obligació és fer control al president del Govern", ha considerat la diputada socialista. Així, s'ha dirigit al president del Parlament, Roger Torrent, i li ha demanat que incorpori a l'ordre del dia del ple de la setmana vinent les preguntes de l'oposició adreçades al president de la Generalitat.

El nomenament dels consellers

La diputada de JxCat Gemma Geis ha insistit a criticar que el govern espanyol estigui "incomplint el seu deure" de publicar al DOGC el nomenament dels consellers, i ha recordat que tots ells tenen els seus "drets civils i polítics intactes". Preguntada per si JxCat ha recomanat a Torra un canvi de noms, Geis s'ha limitat a dir que el president de la Generalitat té "tot el suport" del grup parlamentari i que estarà "al seu costat" en el que decideixi.

stats