Política 17/10/2019

Madrenas atribueix els aldarulls de Girona a un grup “organitzat i no relacionat amb l’independentisme”

Les tres persones detingudes tampoc tenen cap vinculació amb entitats o partits independentistes

Maria Garcia
3 min

GironaOrganitzats, amb coneixements de tècniques de violència urbana i que no tenen cap relació amb el món independentista de Girona. Així ha descrit l’alcaldessa, Marta Madrenas, el grup de joves que ahir a la nit va liderar els aldarulls a la ciutat, que van deixar 30 contenidors cremats i tres detinguts acusats de desordres públics i lesions. A més, també va haver-hi set ferits. “A Girona, en totes les concentracions i manifestacions que s'han fet els darrers anys, això no s’havia vist mai. I els líders d’aquests alderulls són persones desconegudes pels moviments, entitats i partits independentistes. A més, estaven clarament organitzats i han actuat exactament igual que altres grups en ciutats com Tarragona i Lleida, el mateix dia i a la mateixa hora”, ha subratllat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els tres arrestats són un veí de Bescanó de 24 anys i de nacionalitat espanyola, i dos exmenas de 18 anys, de nacionalitat marroquina i un és veí de Sana Coloma de Farners i l’altre de Girona. Després de passar davant del jutge, ha decretat presó pels dos joves de 18 anys per risc de reiteració delictiva i falta d'arrelament; i llibertat provisional amb compareixences setmanals en el jutjat pel de 24 anys. Cap dels tres, segons ha deixat clar Madrenas i han confirmat fonts policials, tenen cap relació amb els partits i entitats independentistes.

Els aldarulls i desperfectes es van produir després de la manifestació que havia convocat el CDR Girona per protestar per les càrregues policials en diverses mobilitzacions. La protesta va aplegar unes 20.000 persones, segons xifres policials, i, després de passar per la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Vista Alegre i la seu de la Generalitat a Girona, va acabar davant la subdelegació del govern.

Cap a quarts de deu els organitzadors van desconvocar la manifestació, que s’havia desenvolupat sense incidents, i unes mil persones es van quedar davant l’edifici estatal. Va ser llavors quan un grup de joves va començar a llençar tot tipus d’objectes, com petards, pedres i bengales, al cordó policial format per mossos i policia nacional.

Després de molts llançaments, uns quants van començar a treure les tanques policials i els agents van disparar salves. Tot i això, el grup de joves va continuar llençant objectes i traient tanques i, al final, els agents van sortir del cordó i van disparar salves per dispersar els manifestants.

Aquest mateix grup de joves, ajudats en alguns moments per altres manifestants, van organitzar al llarg de la nit diverses barricades pel barri vell: a Jaume I amb contenidors que van incendiar, al carrer nou amb tanques i al carrer Palamós amb contenidors. En tots els casos seguien la mateixa tècnica: utilitzaven mobiliari o cartrons per protegir-se i des de darrera llençaven pedres, rocs, vidres, ampolles i qualsevol objecte que trobaven contra els cordons policials que s’anaven trobant. Finalment, cap a quarts de dues de la matinada, van marxar i es van acabar els vandalismes.

Danys d'entre 35.000 i 40.000 euros

"A Girona ens coneixem tots i veiem les cares de les persones que estan al capdavant, i són cares que no havíem vist mai" ha indicat l'alcaldessa en referència als joves que van liderar els aldarulls. A més, ha insistit que el moviment independentista "és i ha sigut sempre pacífic" i ha retret a l'estat que "després de dos anys de continua repressió des de moltes instàncies" encara no hagi fet "cap proposta ni aportació per intentar resolde el conflicte".

Pel que a les actuacions policials, Madrenas ha reiterat que aposta per "depurar responsabilitats" en els casos d'agents dels Mossos d'Esquadra que no actuin "seguint els protocols acordats". "I això no ha de fer por dir-ho, perquè és important que es faci per mantenir el alt prestigi de la policia catalana", ha afegit.

Per acabar, l’alcaldessa ha informat que, de moment, no reposaran els contenidors i retiraran tot el mobiliari urbà de la zona on es van produir els alderulls. L’ajuntament calcula que el cost dels contenidors sera d’entre 35.000 i 40.000 euros. A més, els tècnics estan analitzant si caldrà tornar a asfaltar el tram de la via de Jaume I del costat de la plaça 1 d’octubre perquè els contenidors que es van cremar han deixat la calçada malmesa.

stats