Política 12/06/2015

Manuela Carmena fa una crida a tancar les "fissures d'enfrontament" amb Barcelona

Plena sintonia entre Carmena i Carmona: anuncien amb "emoció" un acord d'investidura pel "canvi real" a la capital espanyola, garanteixen "estabilitat" i descarten un 'tamayazo'

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La líder d'Ahora Madrid i futura alcaldessa de la ciutat, Manuela Carmena, i el cap de llista dels socialistes, Antonio Miguel Carmona. EFE

MadridLa líder d'Ahora Madrid i futura alcaldessa de la capital espanyola, Manuela Carmena, i el cap de llista dels socialistes a l'ajuntament, Antonio Miguel Carmona, han segellat aquest divendres l'acord d'investidura per acabar amb 24 anys del PP al capdavant del consistori. En roda de premsa, Carmena ha celebrat "l'emoció" per la possibilitat d'un "canvi real" a Madrid. Els dos partits, que sumen un total de 29 regidors, un més que el PP d'Esperanza Aguirre i Ciutadans, han descartat el fantasma d'un nou 'tamayazo'. "Tamayo no va a les nostres llistes", ha dit Carmona en referència al diputat socialista trànsfuga que el 2003 va donar la presidència de la Comunitat de Madrid a Aguirre. "Els 29 estem totalment decidits a votar la investidura", ha afegit Carmena, que creu que no serà necessari ensenyar el vot perquè té una "confiança absoluta" en els futurs regidors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acord és només d'investidura i el socialistes no entraran al govern, si bé han defensat que el ple tindrà més pes. "Els acords posen fi a un govern totalment centralitzat", ha anunciat la futura alcaldessa. Carmona, però, no descarta entrar més endavant al govern municipal: "'Se hace camino al andar'", ha dit. Tot i això i filant més prim, en el document que han subscrit es diu que Ahora Madrid es compromet a debatre en ple municipal tot el que decideixin, però no hi haurà una votació posterior.

Els socialistes madrilenys avalen l'auditoria del deute de l'ajuntament i la paralització de les grans operacions urbanístiques.

Tancar les "fissures d'enfrontament" amb Barcelona

Carmena ha tornat a recordar la "sintonia" que té amb la futura alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i ha defensat que entre les dues grans ciutats de l'Estat s'haurà de buscar la "fraternitat" i tancar "fissures d'enfrontament". "No hem de treballar d'esquenes perquè a Barcelona hi haurà una forma similar de fer política", ha dit.

El líder socialista, però, veu més difícil posar-se d'acord amb una nova alcaldessa que pacta amb l'ANC i va votar el 9-N. Carmona ha dit que, a nivell personal, està d'acord amb la Constitució i el compliment de les lleis, i que en aquest sentit "dissenteix de forma contundent amb algunes persones".

"Amistat" i "admiració"

Els dos líders han mostrat total sintonia. Preguntats si estaven vivint una lluna de mel i que si en el futur podria haver-hi més discrepàncies, els dos s'han refermat en la seva "amistat" i "admiració". "Nosaltres tenim una cosa més important que un matrimoni, som amics", ha dit Carmona.

El pacte s'estructura en un total de sis punts que van d'un ajuntament "més transparent i honest" que entengui "l'habitatge com un dret" a un consistori més "sostenible" i "igualitari". Sobre la taula ja hi ha, però, fins a vuit acords d'urgència per als primers 100 dies de govern. La primera prioritat per a Carmena és acabar amb els desnonaments sense alternativa d'habitatge i que cap nen passi gana aquest estiu quan tanquin les escoles. Per això ja han començat a treballar per obrir menjadors escolars per dinar i sopar.

Però perquè això es pugui tirar endavant ràpidament, s'ha decidit mantenir l'estructura de govern del PP. Poc a poc s'aniran introduint els canvis. Carmena perfila una legislatura molt sobre la marxa i on veu possible també arribar a acords amb Ciutadans.

stats