RECENTRALITZACIÓ
Política 06/07/2012

Madrid amenaça amb els 'homes de negre'

Un cop més l'Estat carrega a les autonomies el gruix de la responsabilitat en la reducció del dèficit. El govern espanyol les amenaça, a més, d'enviar emissaris a controlar les que no compleixin.

Marc Colomer
2 min
Sáenz de Santamaría va intervenir ahir al campus de la FAES d'Aznar.

BARCELONA.Fa tot just un mes que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, es permetia afirmar que Europa no enviaria "homes de negre" a controlar Espanya. Encara no s'havia fet efectiu el rescat europeu de la banca espanyola. Un mes després, ara sí amb el rescat dat i beneït, és precisament el govern espanyol qui amenaça d'enviar els homes de negre a les comunitats que no compleixin amb l'objectiu de dèficit fixat per a aquest 2012.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va intentar tornar a deixar clar ahir que una cosa és la sobirania de l'Estat, intocable de cara a la galeria espanyola (no pas a ulls d'Europa), però una altra de ben diferent és l'autonomia financera que, sobre el paper, tenen també les comunitats, amb Catalunya al capdavant.

Sáenz de Santamaría va tornar a carregar el mort del dèficit de l'Estat a les autonomies. Ho va fer al costat d'un símbol de la mentalitat homogeneïtzadora i recentralitzadora espanyola com és José María Aznar, al campus d'estiu de la FAES. Un dia després que el president de la Generalitat, Artur Mas, aixequés la veu contra la "centrifugació escandalosa" del dèficit estatal, la vicepresidenta va estrènyer encara més el setge a les autonomies perquè "reforcin els esforços necessaris per complir". Per això, va advertir que les comunitats autònomes "hauran d'analitzar les seves pròpies estructures per no duplicar la gestió de serveis públics". I va situar entre els mecanismes "correctors" del dèficit "l'enviament d'una delegació del ministeri d'Hisenda per assegurar-se que no es desvia dels objectius marcats".

Els sous dels alcaldes

En aquest marc, Sáenz de Santamaría també va recordar que la llei de transparència fixarà sancions i fins i tot penes d'inhabilitació per als mals gestors públics. La vicepresidenta va anunciar també que l'Estat fixarà els sous que han de cobrar regidors i alcaldes en funció del municipi.

El president d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va replicar des de Luxemburg que ni l'Estat ni cap autonomia del PP o el PSOE poden donar "lliçons" d'austeritat a Catalunya. Després de reunir-se amb el president de l'Eurogrup i primer ministre del país, Jean-Claude Juncker, Duran va replicar a l'amenaça de Sáenz de Santamaría que el que hauria de fer és "parlar menys de les autonomies i fer més a l'Estat". Entre altres coses, va dir, perquè Europa "és conscient que Catalunya fa el que ha de fer, mentre que d'Espanya encara s'espera que faci el que ha de fer".

stats