Política 07/01/2019

Manuel Valls, a la delegada del govern: "Però com permets això?"

L'alcaldable retreu a Teresa Cunillera el discurs de Marc Artigau en guanyar el premi Josep Pla

Ara
3 min
Antoni-Bassas-Manuel-Valls-educacio_2157414238_59490511_651x366

BarcelonaEl dia de Reis, l'Hotel Palace de Barcelona acollia la 51a edició del premi Josep Pla de narrativa. Un guardó que va acabar en mans del prolífic Marc Artigau, que, tot i la seva joventut, ja ha publicat una desena de llibres en poesia i narrativa. Al rebre el premi, l'escriptor va voler expressar la seva indignació per "viure en un país on hi ha presos polítics i amb el govern legítim de la Generalitat a l'exili". "D'aquí uns anys, quan recordem aquests dies i anys, sentirem molta vergonya de tot el que està passant", va sentenciar Artigau, que va dir que sentia una "contradicció" perquè estava "molt content del premi" però alhora sentia "una tristesa i una ràbia" inevitables de viure en un país amb "presos polítics" i "el govern legítim exiliat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Unes paraules que no van agradar gens a l'alcaldable de Barcelona, Manuel Valls.

Però la insatisfacció amb el discurs del guardonat no hauria quedat en un mer tuit, sinó que, d'acord amb el relat de testimonis a les xarxes socials, Valls va mostrar, indignat, el seu descontentament en ple acte d'entrega dels premis. Una de les assistents va ser la periodista i escriptora Piular Eyre, que, segons va relatar al seu compte de Twitter, Valls hauria dit: "Mas, tu en tens la culpa".

La taula presidencial del Premi Nadal i Josep Pla

Personalitats com la consellera de Cultura, Laura Borràs, present a l'acte de lliurament, també han explicat la seva versió dels fets i, en aquest cas, ha escrit que l'ex primer ministre francès, a més, hauria replicat: "Mira que sou pesats!"

Un relat dels fets que també ha corroborat el periodista d'aquest diari Antoni Bassas, que va assegurar en un tuit que Manuel Valls fins i tot va adreçar-se a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, per haver "permès" el discurs del guanyador. "Però com permets això?", va retreure el candidat a la socialista.

Rebuig municipal a la reacció de Valls

Aquest dilluns al matí, l'escriptor atenia la trucada de la periodista Mònica Terribas des dels micròfons de Catalunya Ràdio i ironitzava sobre l'afer dient "Perdó, però qui és Manuel Valls?" "No porto bé el tema dels fitxatges d'hivern. Que és un lateral dret francès...?"

Paral·lelament al sarcasme del guanyador, el món municipal també ha reaccionat a les queixes de l'ex primer ministre francès. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha respost al tuit del periodista Antoni Bassas i ha llançat a l'aire la possibilitat que tot fos una "performance calculada per ser la notícia del sopar".

Per la seva banda, el tinent d'alcalde, Jaume Asens, ha mostrat el seu suport a Artigau i ha escrit que "Barcelona no es mereix un alcalde que vulgui imposar censures als escriptors".

Per la seva banda, el candidat a l'alcaldia de l'espai postconvergent, Ferran Mascarell, ha titllat Manuel Valls d'"intolerant" i ha assegurat que les seves paraules "l'invaliden com a alcaldable i com a demòcrata".

Iceta recorda a Valls que cal respectar la llibertat d'expressió

El primer secretari de PSC, Miquel Iceta, també ha criticat que Manuel Valls es queixés del discurs de Marc Artigau. "En un acte de lliurament de premis parlen els guardonats i ens hem d'acostumar a acceptar amb cert goig i alegria la llibertat d'expressió", ha dit al candidat a l'alcaldia de Barcelona i exprimer ministre francès, afegint: "Si un guardonat considera que ha de fer alguna de menció, per què no ho hauria de fer?"

stats