Política 06/09/2018

Maragall i Comín donen suport al nou moviment Socialistes per la República per “tornar la dignitat” al socialisme

L’exconseller de Salut fa una crida a la unitat per evitar una “guerra civil” dins el sobiranisme

Acn
3 min
L'exconseller de Salut exiliat a Brussel·les, Toni Comín, intervenint a la presentació de Socialistes per la República

L'Hospitalet de LlobregatEl conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, i l’exconseller de Salut Toni Comín s’han sumat a la nova plataforma Socialistes per la República, formada per exmembres del PSC que se sumen al projecte d’ERC. Durant l’acte fundacional, celebrat aquest dimecres a l’Hospitalet de Llobregat davant una cinquantena de persones, Maragall ha fet una crida a “tornar la dignitat al concepte del socialisme”. “És obvi que cal que fem una tasca que no ha d’anar contra ningú, ni contra cap sigla, sinó a favor del que representa el socialisme”, ha afegit. Al seu torn, a través d’un vídeo enregistrat des de Brussel·les, Toni Comín ha defensat la nova plataforma com una manera de respondre a un estat espanyol “ferotge” i ha reclamat unitat al sobiranisme per evitar una “guerra civil” interna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Us imagineu que França i Anglaterra, quan lluitaven contra el nazisme, s’haguessin seguit fent la guerra entre elles? Segurament haurien perdut la Segona Guerra Mundial”, ha etzibat.

La nova plataforma política, que s’ha posat en marxa amb més d’un centenar d’adherits, s’erigeix com un “espai de reflexió” format per ciutadans que comparteixen “valors i conviccions socialistes” però alhora també els “valors republicans i el projecte de país amb Esquerra Republicana de Catalunya”. Segons recull el manifest fundacional, Socialistes per la República neix amb el compromís de “contribuir a l’assoliment de la llibertat i la dignitat que vol expressar la República catalana” i de fer-ho “des d’una acció política lliure, però compromesa amb ERC”. En aquest sentit, defineixen Esquerra com “l’organització que és ja central en l’espai catalanista”.

Entre els impulsors i signants del nou moviment hi ha exmembres del PSC d’arreu del territori català que aquest dimecres han mostrat el seu “desencís” per la formació socialista i han detallat com ha sigut el seu viratge cap a l’òrbita d’ERC. Entre les crítiques al partit socialista, alguns dels representants polítics municipals assistents a la presentació han acusat la direcció del partit de “pervertir” el passat del PSC i de ser “còmplices” de l’empresonament dels líders sobiranistes.

El socialisme com a “part indestriable” del procés sobiranista

Tot i que no estava prevista la seva intervenció, l’acte l’ha tancat el conseller Ernest Maragall, exmembre del PSC i impulsor del partit polític MES (Moviment d’Esquerres), que a les eleccions del 21-D va concórrer sota el paraigua d’Esquerra Republicana. Maragall ha reclamat als impulsors de Socialistes per la República que donin “rellevància social” al concepte de “socialisme” dins el procés independentista. “S’ha d’entendre com a part indestriable del projecte d’alliberament de país que estem intentant protagonitzar”, ha afegit.

Al mateix temps, el conseller d’Acció Exterior ha carregat contra l’actitud del PSOE, assegurant que és “increïble” que estigui sent “presoner” del “mantra” amb què es difon que la convivència està en risc a Catalunya. “Em sembla increïble que un govern socialista avali aquesta interpretació de la realitat”, ha assegurat, i ha reblat el seu discurs amb crítiques al suport que l’estat espanyol mostra a la casa reial. Per a Maragall, “és incomprensible que el socialisme pugui aparèixer com a avalador i protector d’una monarquia obsoleta, que està associada a conceptes com la corrupció i la repressió”.

Comín crida a la unió i a la perseverança

Prèviament, Toni Comín ha intervingut a l’acte encoratjant la nova plataforma política a anar “agafada de la mà” de la resta de partits sobiranistes, i ha destacat que “ser molts i anar dividits conduirà a la derrota”. “Anem separats per eixamplar”, ha assegurat, i ha advertit que les discrepàncies amb la resta de partits independentistes poden ser contraproduents. En aquest sentit, ha comparat el repte sobiranista davant l’estat espanyol amb la batalla de francesos i anglesos contra l’Alemanya nazi: “Us imagineu que França i Anglaterra s'haguessin fet la guerra entre elles? Segurament haurien perdut la Segona Guerra Mundial. Per tant, nosaltres serem garantia d’unitat”.

Comín també ha instat Socialistes per la República a convertir-se en una plataforma que sigui “garantia de coratge i determinació”. Per a l’exconseller de Salut, cal ser conseqüent amb la declaració del 27 d’octubre de l’any passat i hi ha el “deure” de “continuar endavant, per molt alt que sigui el preu”. “Ja sabíem com era de ferotge l’enemic i fins on estava disposat a arribar, però vam decidir tirar endavant”, ha afegit, i ha reclamat al nou moviment polític que estigui disposat a persistir per aconseguir la independència, “per molt durs que siguin els sacrificis fins a aconseguir-ho”.

D’altra banda, per part d’Esquerra Republicana també han assistit a l’acte fundacional de Socialistes per la República el vicepresident del govern, Pere Aragonès, al costat de Lluís Salvadó i altres representants de la formació. Al costat d’Aragonès també s’ha pogut veure una cadira buida amb un gran llaç groc.

stats