Política 14/09/2018

Maragall assegura que està treballant per una "mediació" internacional entre els governs català i espanyol

Afirma que abans del 15 de desembre s'hauran reunit les 6 comissions que pengen de la bilateral

Ara
2 min
Ernest Maragall: “Un no president no val cap presoner més ”

BarcelonaEl conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, ha assegurat que el seu departament està treballant per aconseguir una "mediació" internacional entre els governs català i espanyol per arribar a un referèndum d'autodeterminació. "Crec que és necessària malgrat que el govern espanyol hagi dit que vol obrir un diàleg, per això estem treballant en aquesta línia amb la convenient discreció", ha explicat el conseller en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què ha assegurat que el govern espanyol també hi treballa: "Sap que cal una mediació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Maragall ha assegurat que està "decidit" a tirar endavant en aquesta direcció, però ha reconegut que té poca confiança que l'estat espanyol accepti un referèndum d'autodeterminació. En aquest sentit, el conseller ha afirmat que hi ha països europeus que volen esperar que el diàleg entre els dos executius "doni fruits", però que també hi ha altres actors que "són cada cop més conscients que hi ha una necessitat que els catalans puguin acreditar democràticament la seva posició".

Respecte a les delegacions a l'exterior que s'obriran els pròxims mesos, el conseller ha explicat: "Seran més explícitament representacions d'un país i d'una societat que vol ser present al món per explicar la nostra causa i també per participar en el debat europeu en tot moment". "Cal un llenguatge constructiu, afirmar que la nostra voluntat de diàleg amb l'estat espanyol és ferma i no ingènua", ha defensat. Però alhora creu que s'ha de vigilar el llenguatge que s'utilitza, per "fer amics i no adversaris".

Trobada de comissions abans del 15 de desembre

El conseller assegura que abans del 15 de desembre s'hauran reunit les sis comissions que pengen de la bilateral: les comissions de traspassos, d'infraestructures, d'afers econòmics, d'educació i llengua, d'afers exteriors i la que ha de servir per tractar les lleis anul·lades pel TC.

Sobre l'estratègia a seguir per l'independentisme els pròxims mesos, Maragall ha assegurat que s'està "construint" entre les diferents formacions independentistes. "Estem construint una estratègia, l'anem aclarint. La conferència de Quim Torra va ser positiva, però potser hauria pogut anar més enllà en precisió", ha afirmat.

Maragall ha avisat que amb una sentència condemnatòria dels líders independentistes "s'haurà d'extremar la capacitat d'expressar-se per la via internacional i també al carrer". "Com més ens diguin que 'no', més gran ha de ser el nostre 'sí' i el nostre 'ja'", ha defensat.

stats