Política 12/11/2014

"Hi ha més catalans que independentistes": la compareixença de Rajoy, en deu frases

El president del govern espanyol considera que el 9-N és una "mostra de debilitat" dels sobiranistes i assegura no estar disposat a atendre "cap desafiament"

Ara
2 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, comparex per valorar el 9-N tres dies després / EFE

BarcelonaMariano Rajoy ha trigat tres dies a valorar públicament el procés de participació del 9-N. Ho ha fet en una compareixença a la Moncloa abans de marxar a Austràlia i, en una escena poc habitual, ha acceptat preguntes dels periodistes. El líder del PP ha considerat que s'ha comès una "il·legalitat" i ha considerat que el diàleg institucional "no es pot condicionar a allò que és impossible". Aquestes són les deu frases més destacades de la seva intervenció:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. "[El 9-N] Ha estat un simulacre, un acte de propaganda política. Profund fracàs del projecte independentista després de tant soroll, mobilització i diner públic. Participació i resultats han estat menys dels previstos segons els seus propis comptes"

2. "L'independentisme ha mostrat debilitat amb dades que tenen poca credibilitat. No ha estat una votació democràtica, no compleix cap requisit"

3. "A Catalunya hi ha més catalans que independentistes"

4. "[Mas] Em demana diàleg però això està limitat per la situació i el meu càrrec. El primer que vol fer és imposar-me la celebració d'un referèndum de veritat, una consulta definitiva. Això no pot ser. El que era il·legal fa un any ho és avui i no pot ser"

5. "No sé quina peNa demanarà la Fiscalia. No he donat cap instrucció en aquest sentit. Respecto les decisions de la Fiscalia i la Justícia, i m'agradaria que tothom fes el mateix"

6. "Que ningú esperi que el govern [espanyol] convoqui res il·legal o injust, tant pels catalans com per la resta d'espanyols. El diàleg només és possible i té sentit si hi ha lleialtat institucional. Es tracta de recordar que no es pot condicionar el diàleg a l'impossible"

7. "El govern d'Espanya ha estat sensat, ha defensat la legalitat i va anar al Tribunal Constitucional que, per unanimitat, li va donar la raó. Hem pres les decisions amb proporcionalitat, encara que els organitzadors haurien volgut altres fotos o informacions a la premsa internacional. Un jutge va dir que no calia retirar urnes i també em va semblar proporcional"

8. "El Parlament està facultar per fer la reforma constitucional. Aquest és l'únic camí legal. El senyor Mas ho sap"

9. "No podem buscar avantatge polític després d'un procés il·legal i que ha estat un fracàs"

10. "Jo i el PP ens oposarem a qualsevol reforma que alteri la sobirania nacional

stats