Política 07/04/2019

Marta Pascal: "Un partit nou podria ser una opció"

Defensa en una entrevista a 'La Vanguardia' que l'"única opció possible" és el referèndum pactat

Ara
3 min
Marta Pascal,  coordinadora del PDECat, ahir en roda  de premsa.

BarcelonaLa senadora i antiga coordinadora del PDECat, Marta Pascal, una de les veus més crítiques amb Carles Puigdemont a la formació, amb qui discrepa obertament des de la moció de censura a Mariano Rajoy, afirma en una entrevista a 'La Vanguardia' que no descarta presentar-se a les pròximes catalanes amb un nou partit. "Podria ser una opció", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El referèndum pactat és l'única opció possible per a Catalunya", ha insistit. També ha marcat distàncies amb l'actual direcció del PDECat: "Discrepo de la subordinació de David Bonvehí", insisteix a l'entrevista. "Molta gent se sent òrfena i crec que els hem d'atendre", ha explicat: "Estic disposada a parlar clar, això no pot seguir així". En aquest sentit, la senadora (que va ser escollida pel Parlament a proposta de JxCat, ja amb reticències des d'alguns sectors), s'ha reivindicat com a "independentista". "Però també crec en l'aprofitament de l'autogovern i en la necessitat de ser útils a la societat", recalca, cosa que considera "un dels signes de referència de la nostra tradició política".

"Les meves discrepàncies amb Puigdemont venen de lluny", exposa la senadora: "Jo era partidària de convocar eleccions a finals de l'octubre del 2017. Mai ens hauríem d'haver deixat prendre l'autogovern". En el mateix sentit, considera que es van fer "massa cessions a la CUP, una organització amb la qual no tenim res a veure". "Vaig ser contrària a la renúncia d'Artur Mas", insisteix: "No hauríem d'haver cedit tant espai a l'esquerra, ens vam deixar desdibuixar". En el mateix sentit, critica que "no es pot dirigir Catalunya des de Waterloo, ni des de l'emotivitat desbordada i l'antipolítica".

En l'entrevista, Pascal defineix fil per randa les discrepàncies amb Puigdemont respecte a la moció de censura de Mariano Rajoy. "Estava fred. Va encarregar unes declaracions contràries des de Brussel·les", assegura: "Segurament considerava millor mantenir un escenari de forta confrontació". Per aquest motiu, Pascal va continuar sumant suports a la moció de censura en paral·lel a Puigdemont. "Ho vaig tenir clar des del principi, la moció de censura era el pas necessari per intentar obrir un nou temps polític", assegura. "Vam exercir la nostra responsabilitat com a direcció del PDECat", insisteix la senadora: "Puigdemont sabia que la moció anava guanyant suports, i el dimarts 29 Pablo Iglesias el va posar al corrent".

En el mateix sentit, titlla d'"error greu" l'esmena a la totalitat als pressupostos de Pedro Sánchez que va presentar el PDECat sota "ordres de Puigdemont". "Hauríem d'haver negociat a fons els pressupostos, ¿o és que volem regalar a un partit d'extrema dreta l'eix de la influència política a Espanya?", es pregunta.

Puigdemont li retreu que "passegi el seu dolor pels diaris"

L'expresident Carles Puigdemont ha retret aquest diumenge a Marta Pascal que "passegi el seu dolor pels diaris" i, en canvi, ha lloat l'actitud dels candidats empresonats de Junts per Catalunya que estan donant una "lliçó de dignitat històrica". Puigdemont ha carregat contra els qui volen fer política "des de la comoditat dels reservats de restaurants de Madrid" en al·lusió a Pascal.

En aquest sentit, l'expresident ha assegurat que els catalans "no els respectaran". "Nosaltres ens comprometem a fer sempre política, però no a fer la política de sempre", ha reblat. Tot plegat, en l'acte de presentació de candidats de Junts per Catalunya que s'ha fet a Girona i en el que també hi han assistit Laura Borràs i Jaume Alonso-Cuevillas.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha evitat aquest diumenge respondre a les declaracions de l'excoordinadora general del PDECat, Marta Pascal, segons la qual "molta gent se sent òrfena" i obre la porta a una nova formació política que podria concórrer a futures eleccions catalanes. Interrogada sobre aquesta qüestió, Budó ha dit que estan "centrats en governar", i ha afegit que no té "res a dir sobre l'entrevista de Pascal".

Budó ha presidit la festa dels Tres Tombs d'Anglesola, a l'Urgell, que enguany arriba a la seva 36ena edició. Budó ha assegurat que festes com aquesta "permeten preservar, conservar i posar en valor els nostres costums i tradicions". "És molt important per a un país saber d'on ve per decidir cap a on vol anar ", ha afegit.

stats