Política 29/03/2016

Mas revela que l'Estat va dinamitar les gestions de la Generalitat per ingressar a la Francofonia

L'expresident assegura que els creditors internacionals tindran un paper clau en un hipotètic acord entre Catalunya i Espanya de cara a la independència

Oriol March
2 min
L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, durant el dinar de Sobirania i Justícia

BarcelonaArtur Mas ha revelat aquest dimarts que la Generalitat va encetar contactes per entrar a formar part de la Francofonia, club d'estats que tenen en comú l'ús del francès com a llengua principal o bé que tenen una proporció notable de ciutadans que el dominen. "Es va intentar a través d'una porta més marginal, secundària i transparent. Però es van descobrir les gestions i ens ho van dinamitar", ha apuntat Mas en un dinar del col·lectiu Sobirania i Justícia. L'encarregat de frenar els moviments va ser Espanya, segons ha indicat l'expresident de la Generalitat, que ha situat aquesta qüestió en l'últim "any llarg".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"[L'espai de gent que parla francès] És tan important per nosaltres com ho són els Estats Units pel Canadà o bé per a Mèxic", ha assenyalat el líder de Convergència en resposta a diverses preguntes que l'inquirien sobre l'estat de les relacions internacionals destinades a reconèixer una Catalunya independent. "En algun àmbit, al llarg dels últims mesos, hem restat [punts] en alguna cancelleria", ha apuntat Mas, que ha reiterat que està a disposició del Govern per ampliar el suport de la causa sobiranista més enllà de les fronteres catalanes.

En aquest sentit, el líder de CDC ha reconegut que bona part del protagonisme en el reconeixement d'una hipotètica independència el tindran els creditors internacionals. Ha explicat, per exemple, que si Catalunya s'independitza sense assumir una part del deute de l'Estat, estan en risc tant la Unió Europea (UE) com l'euro, de manera que aquestes institucions s'avindrien a negociar en un escenari com aquest. "No es pot fer la independència sense un acord amb els creditors internacionals", ha resumit Mas, que ha reiterat que la superació del 50% del suport a les urnes a la independència és de cara a la "credibilitat internacional".

stats