Mas creu que s'ha d'aprofitar qualsevol oportunitat de diàleg encara que no hi hagi resultats "immediats"

"Si es puja a l'incivisme, es corre el risc de no baixar-ne", alerta sobre les protestes del 21-D

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha afirmat avui que creu que s'ha d'aprofitar "qualsevol oportunitat" que hi hagi de diàleg entre institucions de l'Estat i catalanes "encara que no hi hagi resultats immediats". D'aquesta manera s'ha expressat en una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio' en plena incògnita sobre si el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, es reuniran divendres coincidint amb el Consell de Ministres a Barcelona.

L'expresident ha recordat que el sobiranisme sempre ha reclamat diàleg i ha considerat que no s'ha de perdre aquesta bandera. "Quan hi hagi ocasió de dialogar, encara que no hi hagi resultats immediats, cal agafar-nos-hi. Si no es parla, després és impossible trobar una solució. Al revés, es van tensionant les posicions i llavors no hi ha manera ni de fer una trucada telefònica. I això no porta enlloc", ha argumentat. 

Mas ha alertat que si no es parla, és "impossible" trobar una solució. De cara a les protestes convocades per divendres, ha defensat que el sobiranisme no s'ha de moure de l'actitud 100% cívica i ha alertat que si es puja a l'incivisme, es corre el risc de no baixar-ne". L'expresident ha admès que el govern espanyol es podria haver estalviat fer la reunió del consell de ministres a Barcelona "d'aquesta manera" i ha atribuït la "tensió" que s'està vivint a la "mala manera de preparar les coses". "Si havia de ser una oportunitat per al diàleg, el que es fa entre governs és pactar els millors escenaris", ha conclòs.

Després que hagi transcendit que el president Sánchez no farà una proposta política fins després del judici de l'1-O, Mas ha respost que "no entén res" perquè, segons ha remarcat, la proposta política "ja s'hauria d'haver fet fa temps". Per a l'expresident, a l'altre costat no hi ha proposta i ha emplaçat el govern espanyol a dir què vol dir "més autogovern".

Mas ha considerat que la decisió del Tribunal Suprem (TS) de reduir la seva inhabilitació pel 9-N de 2 anys a 1 any i 1 mes no és una rebaixa, sinó que, en el fons, suposa un "increment". Segons ha argumentat, si se suma el temps que el Suprem ha trigat en resoldre, en total haurà estat tres anys inhabilitat perquè ja no es podia presentar tot i que el temps no comença a corre fins que la sentència és ferma. L'expresident ha explicat que recorrerà la decisió al Tribunal Constitucional (TC) i ha lamentat que fins que no es resolgui no podrà accedir a la justícia europea i ja haurà passat tant temps que haurà complert la pena.
 
Mas ha denunciat que el sistema judicial es converteix en "actor polític" i fa una feina que no li correspon perquè a base de retardar decisions impedeix que puguin presentar-se en processos electorals. "Estan minvant els drets i ho fan expressament", ha lamentat. Preguntat per si es tornarà a presentar en unes eleccions a partir del gener del 2020, Mas ha respost que políticament no ho té decidit, tot i que ha afegit que no s'ho planteja com una prioritat perquè ara està en una altra situació. "Com que passen moltes coses, ja es veurà. D'entrada, jo crec que no", ha afegit.