Millo demana per carta als alcaldes catalans que mantinguin la "neutralitat" als espais públics

El delegat del govern espanyol reivindica que els espais "són de tots"

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha enviat una carta als alcaldes de Catalunya per demanar-los que mantinguin la "neutralitat" als espais públics. La missiva arriba després dels fets que van tenir lloc aquest cap de setmana a Canet de Mar (Maresme), quan un grup de persones amb la cara tapada van irrompre a la platja i es van endur desenes de creus grogues que havien instal·lat membres del Comitè de Defensa de la República (CDR).

De fet, a la carta Millo fa referència a aquest incident apuntant que l'aparició de banderes, pancartes i símbols "de caràcter partidista" no només es veu en edificis, carrers i places, sinó que s'està "estenent" a altres àmbits, com les platges del litoral. El delegat reivindica que aquests espais "són de tots" i recorda als alcaldes la seva "obligació" de no permetre'n l'ocupació "amb símbols que puguin acabar malmetent" la convivència.

Millo comença la carta recordant que l'article 103 de la Constitució espanyola "consagra el principi de neutralitat de l'actuació de totes les administracions públiques" establint que la seva actuació serveixi "amb objectivitat" els interessos generals, amb "ple sotmetiment" a la llei i el dret. Afegeix que la garantia d'aquest dret resulta "principalment important" en tot allò que fa referència a la presència de símbols "partidistes" de "diferents ideologies" en espais públics de titularitat municipal.

El delegat constata que els últims mesos, els carrers i les places dels municipis catalans, i les façanes d'alguns edificis públics, estan "essent ocupades per aquesta simbologia partidista". Davant d'això, recorda que els consistoris "han de mantenir aquesta neutralitat en la gestió dels espais públics de què són competents i responsables", i que els espais són "de tots els ciutadans i no només d'aquells que expressen una determinada opció política, sigui quina sigui".

Millo lamenta que l'incompliment d'aquesta objectivitat i neutralitat en l'ocupació de determinats espais públics ha ocasionat en alguns casos una "ruptura de la convivència" i, fins i tot, enfrontaments entre ciutadans. "Estic convençut que convindràs amb mi que el més important és vetllar per la convivència als nostres municipis, una tasca en què els ajuntaments teniu una responsabilitat fonamental com a garants de la neutralitat dels espais públics i amb l'obligació de no permetre'n l'ocupació amb símbols que puguin acabar malmetent-la", diu als alcaldes.

Més continguts de